Martini Ziekenhuis sluit operatiekamers en belt tientallen patiënten af wegens corona en griep

Verpleegkundigen in de gangen van het Martini Ziekenhuis. Foto: Peter Wassing

Het Martini Ziekenhuis in Groningen sluit tijdelijk twee operatiekamers en heeft tachtig patiënten afgebeld. Door corona, griep en verkoudheid onder patiënten en personeel wordt het te druk.

Voordat de tweede golf van het coronavirus er aan kwam, beloofden de ziekenhuizen in het Noorden nog dat dit keer afschaling van de andere, reguliere zorg, niet nodig zou zijn. Toch blijkt het in het Martini Ziekenhuis nu al nodig om die gewone zorg af te bouwen.

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra noemt dat bijzonder vervelend. ,,We realiseren ons dat het voor patiënten echt heel vervelend is dat we een aantal operaties op korte termijn afzeggen’’, zegt hij. ,,Door nu tijdelijk twee OK’s te sluiten, hopen we de impact zo klein mogelijk te houden.’’

De sluiting van de operatiekamers is eerst voor twee weken. Alle patiënten die daar geopereerd zouden worden zijn afgebeld. Over twee weken wordt de situatie opnieuw bekeken.

Eentiende personeel ziek

De werkdruk neemt in het ziekenhuis toe, zegt hij, doordat bijna 10 procent van het zorgpersoneel niet kan werken vanwege verkoudheidsklachten of de seizoensgriep. Daarnaast neemt het aantal coronapatienten gestaag toe. De flexibele capaciteit van het ziekenhuis is al bijna geheel benut.

,,Dit betekent dat er nog heel weinig rek in zit en dat baart me zorgen’’, zegt Feenstra. ,,Het is belangrijk dat onze collega’s goed inzetbaar blijven, zeker gezien de verwachting dat deze situatie de komende maanden aanhoudt. We hebben daarom besloten de zorg nu in beperkte mate af te schalen om zo ruimte te creëren in de planning.’’

Concreet betekent dit dat vanaf dinsdag 28 september twee weken lang twee OK’s sluiten. Alle ongeveer 80 patiënten zijn inmiddels gebeld om hun afspraak uit te stellen. Na deze twee weken wordt de situatie opnieuw bekeken.

Nieuws

Meest gelezen

menu