Martini Ziekenhuis wacht niet op het ministerie en betaalt zorgbonus zelf uit aan verpleegkundigen en schoonmakers

Het Martini Ziekenhuis betaalt de zorgbonus van 1000 euro netto voor het personeel komende maand al uit. Het ziekenhuis wil niet wachten op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het Martini Ziekenhuis bereidt zich voor op de komst van een groeiende stroom coronapatiënten.

Het Martini Ziekenhuis bereidt zich voor op de komst van een groeiende stroom coronapatiënten. Foto: JAN BUWALDA

Dat bevestigt het ziekenhuis na vragen van Dagblad van het Noorden .

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra laat weten dat de raad van bestuur van het ziekenhuis het belangrijk vindt om ‘deze mooie blijk van waardering nog dit jaar uit te kunnen betalen. ,,En niet pas volgend jaar. Dat vinden wij geen recht doen aan de enorme inzet die dit voorjaar van iedereen is gevraagd.”

Volgens woordvoerder Dana Kragten van het ziekenhuis komen ruim drieduizend werknemers van het Martini in aanmerking voor het extraatje van 1000 euro. Dat betekent dat het Martini Ziekenhuis in elk geval uit eigen zak ruim 3 miljoen euro voorschiet.

Kabinet kan niet waarmaken

In de zomer kondigde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan dat vanwege de coronacrisis ‘onze mensen in de zorg die zich dag en nacht hebben ingezet om anderen te helpen’ een extraatje verdienden.

De Jonge stelde een bonus van 1000 euro netto in het vooruitzicht. Juist om waardering en dankbaarheid te laten zien. Alleen duurt het nog vrij lang voordat de verpleegkundigen en schoonmakers dat geld ook daadwerkelijk op de bankrekening hebben staan.

Het kabinet beloofde dat het zorgpersoneel (dat voor de bonus in aanmerking komt) die voor de kerst zou krijgen. Maar het is allang duidelijk dat die belofte niet waargemaakt kan worden. Ook publiceerde het ministerie een lijst met beroepen die niet in aanmerking zouden komen voor het extraatje. Dit zorgde voor onrust. Diverse ziekenhuizen in het Noorden trekken zich daar dan ook niks van aan en deden een aanvraag voor al hun personeel. Dat geldt ook voor het Martini Ziekenhuis.

Duizend euro bovenop salaris

Het personeel van het Martini Ziekenhuis krijgt de 1000 euro netto bij het salaris van november op. Hoewel het Martini Ziekenhuis hier dus in eerste instantie 3 miljoen euro voor moet uittrekken, schiet het ziekenhuis het bedrag eigenlijk voor. Want het heeft de zorgbonus ook aangevraagd bij het ministerie van VWS. Maar die is nog niet toegekend en volgens bestuursvoorzitter Feenstra kan het nog wel een halfjaar duren voor de toekenning rond is. Daar wil hij niet op wachten.

Het Martini Ziekenhuis heeft de bonus voor het zorgpersoneel wel ‘ruimhartig aangevraagd’ bij het ministerie, maar verwacht dat die aanvraag volledig wordt gehonoreerd.

Schoonmakers en catering ook

Nu krijgt iedereen die tussen 1 maart en 1 september van dit jaar heeft gewerkt in het Martini Ziekenhuis (het gaat tot schaal 70) de 1000 euro uitgekeerd. Woordvoerder Kragten wijst er nog expliciet op dat ook schoonmakers en cateringmedewerkers recht hebben op de bonus.

Kragten: ,,Dat geldt ook voor zzp’ers en uitzendkrachten die in die periode hebben gewerkt. Natuurlijk moeten we voor die groep wel even naar de voorwaarden kijken. Als een zzp’er ook bij een ander ziekenhuis heeft gewerkt en daar ook een zorgbonus van krijgt, dan betalen we niet uit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu