Martini Ziekenhuis zegt extra operaties af wegens coronadrukte

Verpleegkundigen in het Martini Ziekenhuis. Archieffoto. Foto: Peter Wassing

Het Martini Ziekenhuis ziet zich gedwongen per direct vier extra operatiekamers te sluiten en de daar geplande operaties af te zeggen.

,,Omdat we de vraag hebben gekregen de covid-zorg op te schalen moeten we ingrijpen, anders zouden we onze medewerkers te zwaar belasten’’, zegt de woordvoerder van het ziekenhuis. Het aantal opgenomen coronapatiënten is al enkele dagen stabiel, maar het landelijke en regionale spreidingscentrum verwachten een toename, daar moeten de ziekenhuizen zich op voorbereiden.

De meeste andere ziekenhuizen in het Noorden hebben het ook druk met zowel coronapatiënten als gewone zorg, maar kunnen het nog net aan. Er zijn voor zover bekend nog geen verloven ingetrokken van personeel, en dat willen de besturen ook voorkomen.

Verpleeghuizen en thuiszorg

,,Maar het wordt wel erg druk en krap’’, zegt de woordvoerder van het Martini. ,,Vooral ook doordat de verpleeghuizen en de thuiszorg het ook veel drukker hebben. Daar sturen we normaal een deel van de opgenomen patiënten naar door, maar dat kan nu veel minder. De enige knop waar we aan kunnen draaien is de instroom van nieuwe patiënten bij ons.’’

Veel instellingen in de ouderenzorg in Groningen en Drenthe kampen met besmettingen onder bewoners en personeel. Daardoor moeten afdelingen tijdelijk gesloten worden en is veel personeel niet inzetbaar.

Kankerbehandelingen

Het Martini Ziekenhuis heeft veertien operatiekamers. Daarvan waren er al vier dicht en nu dus nog eens vier. Vooral geplande complexe operaties worden uitgesteld tot na de lockdown. Acute zorg en geplande kankerbehandelingen gaan meestal wel door.

Volgens de woordvoerder heersen er grote zorgen onder het personeel. ,,De druk wordt steeds hoger. Wij merken hier duidelijk dat de lockdown echt nodig is en mensen zijn ook blij dat die maatregel nu genomen is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu