Martini waarschuwt: een kind loopt in de zomervakantie zó een brandwond op!

Foto: Brandwonden Stichting

Tijdens de zomervakantie lopen kleine kinderen extra risico op brandwonden. Houd de kleintjes in de gaten en pas op met barbecues, open vuur en heet water.

Die waarschuwing komt van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Brandwonden Stichting.

Bijna een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra in ons land is jonger dan vijf jaar. Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en ze zien geen gevaar. Terwijl ze nieuwe vaardigheden aanleren, zoals lopen en grijpen, zit een ongeluk in een klein hoekje.

’s Zomers lopen ze extra risico. De blote armen en benen zijn onbeschermd, de barbecue brandt, het stilstaande water in de tuinslang wordt gloeiend heet en het kopje hete thee valt maar al te makkelijk van dat wankele campingtafeltje.

Huidtransplantaties

,,Tijdens de vakantieperiode zien wij meer jonge kinderen met brandwonden’’, zegt plastisch chirurg Sandra Jongen van het Martiniziekenhuis in Groningen. ,,Soms moeten wij meerdere huidtransplantaties en reconstructie-operaties uitvoeren totdat een kind is uitgegroeid en de volwassen leeftijd heeft bereikt. Veel mensen zijn zich niet bewust van de extra risico’s in de zomer.’’

Brandwonden zijn vaak ernstiger bij kinderen

De gevolgen van brandwonden zijn voor kinderen vaak ernstiger dan voor volwassenen. Hun huid is veel dunner en het verbrande oppervlak is in verhouding groter.

Gaat het toch mis? Eerste hulp begint altijd met lauw stromend water! Kijk voor alle EHBO-tips op de website van de brandwondenstichting en bekijk de video.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu