Martinitoren heeft wijzerplaten terug

En van de wijzerplaten onderweg naar boven. Foto: DvhN

Elf weken waren ze weg, maar het voelde veel langer voor de vele Stadjers en forensen die dagelijks tevergeefs een blik op hun Martinitoren werpen.

Sinds maandag hangt de eerste wijzerplaat weer op z’n plek en als het een beetje meezit zijn ze woensdag alle vier weer terug. Nog mooier: de klokken lopen dan ook weer op tijd, belooft aannemer Jurriëns.

Maanden, misschien wel jaren voordat de uurwerken werden verwijderd, bleken ze onbetrouwbaar en haperden de klokken van de Trots van Groningen voortdurend. Koninklijke Eijsbouts in Asten heeft ze gerepareerd. De Brabantse specialisten van ’s wereld grootste klokkengieterij en torenuurwerkenfabriek kwamen maandag met een aanhangwagen vol glimmende wijzerplaten naar de stad.

Monumenten zijn de kroon op het werk

Jorrit van Deynen en zijn collega-klimgeiten van A.T.I. Abseiltechniek uit Sint-Nicolaasga namen de eerste wijzerplaten aan touwen buitenom mee naar boven en hielpen de Brabanders met de montage. Ze gaan dinsdag -hopelijk waait het wat minder hard- verder en genieten tussen de werkzaamheden door.

,,We zijn ontstaan vanuit de offshore en werken veel in de zware industrie, maar monumenten zijn toch wel de kroon op ons werk’’, zegt Van Deynen die eerder ook al de Dom in Utrecht beklom. Het naar boven brengen van de wijzerplaten, vlak langs de toren, was voor hem maar een kleine klus. ,,We hebben ze ook weggehaald. Dat ging via een ingewikkelder methode, verder bij de toren vandaan omdat er toen meer materiaal naar boven en beneden moest.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu