Martiniziekenhuis en UMCG onderzoeken of vaccin tegen tuberculose ook tegen coronavirus helpt

Het Martini Ziekenhuis in Groningen. Foto: Archief/Corne Sparidaens

Het Martiniziekenhuis en het UMCG doen mee aan een landelijke studie waarbij wordt gekeken of het vaccin tegen tuberculose, het BCG-vaccin, bescherming biedt tegen infecties met het coronavirus en andere luchtweginfecties. Om een voldoende grote groep te bereiken voor het onderzoek kunnen ook huisartsen nu oudere patiënten doorverwijzen.

In de studie wordt bij de deelnemers gekeken naar het aantal coronabesmettingen dat optreedt en hoe vaak een luchtweginfectie, inclusief het coronavirus, voorkomt waarvoor een medische behandeling noodzakelijk is. In Nederland worden door de deelnemende 21 ziekenhuizen tussen de 5.200 en 7.000 kwetsbare ouderen een halfjaar gevolgd nadat zij het BCG-vaccin hebben gekregen. De eerste resultaten worden rond het einde van dit jaar verwacht.

Bewezen veilig

Het BCG-vaccin is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt al tientallen jaren over de hele wereld gebruikt om tuberculose te voorkomen, zo meldt het UMCG. Dat heeft ervoor gezorgd dat het vaccin als bewezen veilig wordt gezien en dat de mogelijke bijwerkingen bekend zijn. Daarnaast komt er steeds meer bewijs dat het BCG-vaccin het immuunsysteem stimuleert en daardoor beschermt tegen luchtweginfecties in het algemeen. Mogelijk biedt deze oppepper gedeeltelijke bescherming tegen een infectie met het coronavirus, waardoor minder mensen besmet raken met het virus en in geval van besmetting de infectie mogelijk ook milder verloopt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu