Marum geeft ruim baan aan campers

Foto: Archief DvhN

Vijf recreatieondernemers in de gemeente Marum gaan nog voor het komende toeristische seizoen dertig camperplaatsen realiseren bij hun bedrijven.

De gemeente ziet kansen op dit gebied. Om die reden zijn recreatieondernemers uitgenodigd om plannen te ontwikkelen. Gelijktijdig werd op het gemeentehuis een camperbeleidsnotitie opgesteld. Als commerciële initiatieven uit waren gebleven, had de gemeente zelf hier en daar camperparkeerplaatsen willen realiseren. Nu particuliere ondernemers ruim baan willen geven aan camperaars belandt de notitie voorlopig in de bureaulade.

,,Bedrijven zijn in staat ook voorzieningen op het gebied van elektriciteit en stromend water aan te bieden. Camperplaatsen langs de openbare weg moeten deze voorzieningen vaak ontberen. Daarom juichen wij het particulier initiatief toe'', zegt de Marumer wethouder Hans de Graaf (ChristenUnie). Volgens hem hebben vijf toeristische ondernemers zich inmiddels bij de gemeente gemeld met het verzoek om planologische medewerking te verlenen aan de komst van de camperplaatsen.

Het belangrijkste initiatief komt van de familie Roffel die nu een Bed&Breakfast runt aan de Oudeweg in Nuis. Roffel wil dit bedrijf uitbreiden met een kleinschalige camping. Daarbij ontstaat ruimte voor 10 à 15 campers én vier à vijf caravans. Wethouder De Graaf gaat er niet vanuit dat dit op bezwaren stuit.

De familie Cruiming aan de Keuningsweg in De Wilp biedt reeds kamperen aan bij de boer. ,,Drie à vier plekken zijn hier inmiddels geschikt gemaakt voor campers'', zegt De Graaf. Mevrouw A. van Dijk wil aan de Haarsterweg in Marum ook vier à vijf plekken voor camperaars inrichten. De wethouder is hier temeer blij mee omdat reguliere campings als Trimunt en Akkerhoeve in Boerakker geen speciale voorzieningen voor campers willen treffen.

De familie Jonker in Doezum oefent in buurgemeente Grootegast het grootste particuliere camperbedrijf van het Westerkwartier uit met tientallen plekken. Als enige bedrijf in ons land sloot Jonker zich onlangs aan bij de nieuw opgerichte Duitse organisatie Mein Platz van camperplaatsen. Als sponsor treedt campertijdschrift Promobil op. Dankzij promotieactiviteiten verwacht de familie Jonker dit seizoen extra toeloop van met name Duitse gasten.

Buurgemeente Leek wil dit seizoen op landgoed Nienoord tien gemeentelijke camperplaatsen aanleggen. Deze plannen stuiten op verzet van Camping Cnossen aan het Leekstermeer en Camping Nienoord. Zuidhorn ziet in aanleg van campervoorzieningen geen gemeentelijke taak.

Nieuws

Meest gelezen

menu