Marum loopt warm voor Knarrenhof dat anders moet heten

Voorzitter Hans Koenders (rechts) van de Marumer initiatiefgroep spreekt de volgepakte zaal toe. Foto: Koos Bijlsma

Marum loopt warm voor het nieuw te bouwen Knarrenhof. Dat bleek donderdag tijdens een drukbezochte informatieavond.

De plaatselijke initiatiefgroep had op veel bezoekers gerekend. Maar het daadwerkelijke aantal belangstellenden overtrof de stoutste verwachtingen. De volgepakte grote zaal in Ons Centrum in Marum werd bevolkt door rond de tweehonderd mensen.

Andere naam

Initiatiefnemer en voorzitter Hans Koenders, PvdA-raadslid in de gemeente Westerkwartier, rekende bij de aftrap van de avond af met een misverstand: ,,Na de publicatie in de krant kregen we een storm van kritiek over de naam Knarrenhof. ‘Hoe kun je die naam nu kiezen’, werd tegen ons gezegd.’’ Hij meldde dat het hofje met de ouderenwoningen die in Marum worden gerealiseerd, een andere naam krijgt. Welke naam dat wordt, is nog niet bekend.

Vooral Marumers

Vervolgens kwam voorzitter Peter Prak van de landelijke stichting, die op een aantal plaatsen in het land al initiatieven van de grond heeft getild, aan het woord. Hij liet weten dat al 45 huishoudens (75 personen) concrete belangstellenden hebben getoond voor het betrek van een huur- of koopwoning in het Marumer ‘Knarrenhof’. Het hof moet tot stand moet komen op de plek van de huidige christelijke basisschool De Bron. De meeste geïnteresseerden zijn afkomstig uit Marum zelf. De toedeling vindt plaats volgens het principe wie het eerst komt het eerst maalt.

Liefst alleen 55-plussers

Elders in het land wonen ook jongere gezinnen in de hofjes die onder de vlak van Knarrenhof verrijzen. In de Marumer enquête hecht de meerderheid aan een hof dat wordt bewoond door 55-plussers. Het grootste deel van de geïnteresseerden heeft belangstelling voor een sociale huurwoningen. Vermoedelijk komt een derde van de 23 huizen die hier gaan verrijzen, uit sociale huur te bestaan en de rest door koopwoningen.

Grondprijs bepaalt de gemeente

De hoogte van de huur- en koopprijzen is sterk afhankelijk van de prijs die de initiatiefnemers moeten betalen voor de grond. De grond is in handen van de gemeente. Hoewel wethouder Bert Nederveen (ChristenUnie, zorg en financiën), het initiatief bijzonder waardeert, zei hij de grond niet gratis te kunnen weggeven. ,,Dat zou staatssteun zijn en dat mag van bijvoorbeeld ‘Europa niet.’’ De gemeente is volgens Nederveen bereid om met de initiatiefnemers mee te denken over de invulling van het plan.

Nieuws

Meest gelezen

menu