Marum moeiteloos langs mat VEV’6

KNVB roept gemeenten op te blijven investeren in voetbalclubs ANP

De sterke reeks van VEV’67 werd zaterdag onderbroken door een efficiënt spelend Marum, dat daardoor juist na een wat mindere periode weer omhoog kan kijken. Het werd 0-4 in Leek.

Begin maart won Marum de tweede periodetitel, maar daarna verspeelde het in zes duels maar liefst 12 punten.

Een ploeg met de kwaliteiten van Marum zou mee moeten doen om de bovenste plek. Die kans lijkt verkeken, maar de buren uit Leek waren een aangenaam medicijn op weg naar beterschap. VEV’67 daarentegen was aan een fikse opmars bezig. Het verloor de laatste zeven duels maar één keer. Maar zaterdag kon VEV’67 werkelijk geen kans bij elkaar voetballen en in defensief opzicht vierde knulligheid hoogtij.

‘Ze waren in alles beter’

De brigade van het gedreven trainersduo Kees Pranger en Marcel Poll zal ongetwijfeld met goede bedoelingen zijn begonnen, ze waren met geen mogelijkheid te ontdekken. Het team leek op een groep jongens, voor het eerst toegelaten tot de disco, bang voor het licht, huiverig voor de blikken van de meisjes. Pranger leek na afloop nauwelijks van de schok bekomen en bleef nog lief voor zijn equipe. ,,Ja, afgetroefd. Marum ging veel beter om met de omstandigheden, het slechte veld en de harde wind. Elke tweede bal was voor hen. Ze waren in alles beter, feller en scherper. De tegendoelpunten waren ook veelal een gevolg van fouten. En dat verbaast me. Maar Marum heeft een goede ploeg hoor.’’

Geen oogstrelend voetbal

Daar had de VEV’67 – coach volkomen gelijk in, maar ook de Marumers legden geen oogstrelend voetbal op de hobbelige mat. Ze hadden echter in Ewart Ottema maar weer eens de uitblinker en gingen bovendien duurzaam met de kansen om. Ottema viel in de beginfase vooral op door overdreven geschreeuw na elk licht duwtje. De voortreffelijk leidende Dennis Smit schatte dat goed in. Na 28 minuten toonde Ottema zijn ware klasse voor het eerst. Hij draaide na een ingooi handig weg van Menco Renkema en knalde in de korte hoek onder de tevergeefs grabbelende doelman Pim Wellinghoff door: 0-1. Nauwelijks 200 seconden later viel de 0-2. Marum probeerde op te bouwen waar het niet kon en Tom Boezerooy kopte over de uit zijn kooi gesnelde Wellinghof raak.

Pardoes

VEV’67 moest in de achtervolging en dat vreet energie. Die leek niet voorradig op het winderige sportpark Oostindie, omzoomd door veel voetballiefhebbers, hunkerend naar een spannende derby. In de rust kwam Mats Wolthuis bij VEV’67 in de ploeg, die zijn afzegging van een week eerder vanwege een vrijgezellenfeestje terecht met een wisselbeurt moest bekopen. Het hielp niet, ook hij kon niks uitrichten met de zee van ruimte op de rechterkant. Al snel besliste Marum de wedstrijd. Rick Buma mocht een hoekschop nemen. De verdedigers van VEV’67 lieten de bal lopen, waarschijnlijk in de verwachting dat die in het zijnet zou eindigen. Via de paal en wat ledematen onderweg viel de bal pardoes voor Frank Terpstra en zijn volley was genadeloos: 0-3.

Gebroken

Ook de vierde goal van Marum was niet het gevolg van een vloeiende aanval. Na wat licht stoorwerk werd de opbouw van VEV’67 wederom ruw onderbroken. Ewalt Ottema snelde richting goal en de aarzelend verdedigende Jorno Broeders gaf niet thuis: 0-4. Toen waren er 70 minuten voorbij, maar had de stekker gemakkelijk uit het duel getrokken kunnen worden. VEV’67 was gebroken en Marum freewheelde naar de finish. Trainer Wim Bakering, na de zomer in dienst van Harkemase Boys, was uiteraard tevreden. ,,Op dit veld kun je niet goed voetballen. In de omschakeling waren zij kwetsbaar en wij waren heel effectief. Wij hebben ook geen tien kansen bij elkaar gespeeld, maar zij echt niet één. Mooie teamprestatie.’’

VEV’67 – Marum 0-4

Scoreverloop: 28. Ottema 0-1, 31. 0-2 Boezerooy, 51. 0-3 Terpstra, 70. Ottema 0-4.

Scheidsrechter: Dennis Smit

Toeschouwers: 350

Gele kaart: Broeders, Renkema, Van Dalen (VEV’67), Laturiuw (Marum).

VEV’67: Wellinghoff; Broeders, Renkema (79. Goos), Tjoelker, Cazemier (70. Van Dalen), Stijn Veenstra (46. Wolthuis), Van den Berg, Hazenberg, Arjan Veenstra, Visser (70. Elderman) Van Leeuwen.

Marum: Bouma; Van der Ploeg, Swieringa, Buma, Terpstra, Kailola, Oosterhoff (66. Boonstra), Broekema, Boezerooy (68. Dussel), Ottema (73. Oldewarris), Laturiuw

Nieuws

menu