Massaal aan de ballonnen in het uitgaansgebied van Groningen. Dat beeld is geschiedenis: gemeente verbiedt gebruik lachgas op straat

Drie jongens doen 'een ballonnetje' op een stoepje in de Groningse Poelestraat. Foto: DVHN

Er komt een einde aan het massale en openlijke gebruik van lachgas in het uitgaansgebied van Groningen. De gemeente verbiedt gebruik op straat in de avond en nacht.

Dat heeft burgemeester Koen Schuiling woensdag aangekondigd. Het verbod geldt tussen 21.00 en 09.00 uur en gaat in op moment dat de nachthoreca de deuren weer mag openen na de verplichte sluiting in coronatijd. Vanaf dan mag je in de uitgaansstraten, zoals de Poele-, Peper- en Oosterstraat, geen lachgas meer gebruiken of bij je hebben.

In het Groninger uitgaansgebied gebruiken jongeren sinds enkele jaren massaal lachgas. De ballonnen met het goedje werden verkocht bij avondwinkels en enkele cafés. Gevolg is een straatbeeld waarin jeugd volop met een ballon rondloopt. Vooral in de Poelestraat is het raak.

Landelijk is er een lachgasverbod in de maak, maar dat laat nog even op zich wachten. De gemeente Groningen onderneemt nu zelf actie. Een gemeente kan algeheel gebruik niet verbieden, omdat dat via de Opiumwet geregeld is. Wel mag een gemeente via de Algemene Plaatselijke Verordening regels opstellen. Dat doet de gemeente nu.

Gebruik aan banden

Gebruik van lachgas in het openbaar is de gemeente Groningen al langer een doorn in het oog. In september vorig jaar stemde een meerderheid van de gemeenteraad ermee in om misbruik en excessen aan banden te leggen.

,,We doen dat om meerdere redenen, maar het heeft vooral te maken met de gezondheid’’, licht burgemeester Schuiling toe. ,,Anders dan wat de naam doet vermoeden is lachgas een gevaarlijk goedje, dat grote schade kan veroorzaken. En niet alleen bij de gebruikers.’’ De afgelopen jaren vonden in Groningen meermaals auto-ongelukken plaats waarbij bestuurders onder invloed van lachgas waren.

In coronatijd is het gebruik van lachgas op straat verdwenen: de horeca is gesloten. Daarnaast verbood de gemeente Groningen eerder al de verkoop van lachgas na 20.00 uur, net zoals alcohol.

Korte, sterke roes

Op veel meer plekken in Nederland komen gemeenten in actie tegen de partydrug. Sommige gemeenten, zoals in Groningen Het Hogeland, verbieden het gebruik van de drug op hun hele grondgebied.

Zo’n ingreep vinden ze in Groningen ‘niet proportioneel’, zegt Schuiling. ,,Omdat de overlast zich hier vooral tot de uitgaansstraten beperkt.’’ Jongeren gooien hun ballonnetjes na gebruik vaak gewoon op de grond, wat leidt tot straten vol zwerfafval. ,,De café-eigenaren vinden dat ook absoluut niet fijn’’, zegt Schuiling. ,,We hebben dit besproken met Koninklijke Horeca Nederland en die is erg blij met het verbod.’’

Gebruikers van lachgas ervaren door het inademen een korte maar sterke roes. Zien hoe dat eraan toe gaat? Eerder maakten we deze reportage over het gebruik van lachgas in Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu