Massale protestactie zaterdag tegen gaswinning Groningen. 'Zij stonden op het bordes te shinen, terwijl Groningers urenlang in de rij stonden'

Er is zaterdag een grote actie op de Vismarkt in Groningen. FOTO DVHN

Een massale protestactie zaterdagavond in de binnenstad van Groningen moet de regering bewegen om de gaswinning en de behandeling van Groningers onder de loep te nemen.

Hoe de actie eruit gaat zien, wordt vanmiddag bekend gemaakt. Vooralsnog zijn de initiatiefnemers SP-kamerlid Sandra Beckerman, oud-nachtburgemeester Chris Garrit en de Groninger Bodem Beweging in overleg met de gemeente Groningen over de vergunning voor de demonstratie.

Duidelijk is wel dat de actie massaal moet zijn. ,,Zowel live als digitaal kunnen we het meest krachtige signaal richting Den Haag afgeven door met zo veel mogelijk mensen te zijn’’, zegt Beckerman.

Respect voor Groningen

,,Niet alleen Groningers, maar heel veel mensen in Nederland accepteren dit niet. We zoeken zo veel mogelijk partijen, organisaties en mensen die zaterdagavond met ons een vuist maken uit respect voor Groningen.’’

Respect voor Groningen. Zo luidt de onderkop van de aangekondigde protestactie. Precies aan dat respect ontbreekt het volgens de initiatiefnemers volkomen.

Shinen op het bordes

,,Vorige week werd dat al duidelijk met het voornemen om de gaskraan verder open te draaien en gisteren werd de vernedering compleet toen de ministers op het bordes stonden te shinen, terwijl vele Groningers urenlang in de rij stonden voor die SNN-subsidie’’, zegt Beckerman.

Ze vervolgt: ,,Wat er gisteren gebeurde staat eigenlijk symbool voor de falende aanpak van de ramp in Groningen.’’

Later op de dag volgt meer informatie over de actie van zaterdagavond.

Nieuws

menu