Twaalf verpleeg- en verzorgingstehuizen in aardbevingsgebied tegen de vlakte, er worden vijf nieuwe gebouwd

Vliethoven in Delfzijl moet volgens de stuurgroep zorg sluiten. Foto: Google maps

Twaalf verpleeg- en verzorgingshuizen in het Groningse aardbevingsgebied moeten dicht. Vijf zorgcomplexen met in totaal meer dan zeshonderd bedden moeten daarvoor in de plaats nieuw gebouwd worden.

Met die ongekend grote operatie wil de Stuurgroep Zorg de problemen door aardbevingen, vergrijzing en personeelstekorten in de zorg in Noord- en Midden-Groningen aanpakken. De stuurgroep bestaat uit zo’n beetje alle overheden en zorgorganisaties, van het ministerie van VWS en zorgverzekeraar Menzis tot de betrokken zorginstellingen in de regio Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Uithuizen en Slochteren. Of de vele miljoenen die het gaat kosten op tafel komen, hangt af van het ministerie van EZ en de NAM.

Sluiting

Volgens het plan gaan de volgende verpleeghuizen en zorgcentra dicht: Vliethoven, Betingestaete en De Brug in Delfzijl, Damsterheerd, Opwierde, Gockingahof en Hogewerflaan in Appingedam, Wiemersheerd in Loppersum, De Mieden in Uithuizermeeden en Molenerf, Engersma en De Tille in Uithuizen.

Nieuwbouw

Daarvoor in de plaats komen er vijf nieuwe zorgcomplexen. In Delfzijl komt een nieuw verpleeghuis met 190 bedden voor ouderen en 24 voor de psychiatrie (ggz). Naast het binnenkort al te openen gezondheidscentrum aan het Molenbergplein moet een mini-ziekenhuis (’expertisecentrum’) komen met 50 bedden.

 

In Appingedam moet op het braakliggende Eendrachtsterrein een verpleeghuis met 108 bedden voor ouderen komen plus 32 tot 48 bedden voor gehandicapten. In Uithuizen komt een verpleeghuis met 45 bedden voor ouderen en 45 tot 60 voor gehandicapten. In Loppersum komt een verpleeghuis met 40 bedden. In Slochteren komt op de plek van het Olderloug een kleinschalig woonzorgcentrum.

Meer zware zorg

De hele operatie is volgens de stuurgroep nodig omdat veel van de bestaande gebouwen niet aardbevingsbestendig zijn. Tegelijk neemt het aantal ouderen en hulpbehoevenden sterk toe. Bovendien is het steeds moeilijker voldoende personeel te vinden, ook omdat het aantal jongeren juist daalt in de regio. De overheid wil wel dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en zorg op afstand krijgen. Maar omdat meer mensen zware zorg nodig hebben, is het volgens de stuurgroep dan zonder ingrijpende maatregelen niet mogelijk voldoende zorg van een goede kwaliteit te houden.

Zekere schaal nodig

Daarom worden kleinschalige verzorgingshuis-plekken soms afgebouwd en wordt in het plan de specialistische zorg meer samengebald in nieuwe gebouwen en complexen. ,,Er is een zekere schaal nodig om complexe zorg te kunnen blijven leveren’’, stelt het rapport. Naast de vijf nieuwbouwplannen en sluiting van twaalf huidige complexen, wordt er gesleuteld aan veel kleinschaliger voorzieningen: op 8 locaties worden aanleunwoningen omgebouwd tot reguliere woningen, zo’n 200 verzorgingshuis-bedden worden omgevormd tot verpleging en zo’n 270 verpleeghuisbedden worden juist weer gescheiden wonen en zorg-plekken.

Het uitgangspunt bij de operatie Bevingsbestendige Zorg is dat mensen zo min mogelijk tijdelijk hoeven te verhuizen.

Lees hieronder het volledige rapport (op de pagina's 23, 24 en 25 staan de sloop- en bouwplannen omschreven):

Nieuws

Meest gelezen

menu