Massale vissterfte in Hoornseplas en Paterswoldsemeer

Foto: Merel van der Wees

Aan de boorden van de Hoornseplas drijven honderden, zo niet duizenden, dode vissen tussen het riet. Dat blijkt uit de foto’s die Merel van der Wees, een bezorgde wandelaar ons stuurt.

Harald Homan van Meerschap Paterswolde, het samenwerkingsverband tussen de gemeentes Tynaarlo en Groningen dat zich bekommert om de Hoornseplas, het Hoornsemeer en Paterswoldsemeer, is ook op de hoogte van de massale vissterfte. Volgens hem komt het door zuurstofgebrek in het water en de hoge temperaturen van de afgelopen weken.

Duizenden dode vissen uit het meer gehaald

“Wij hebben in de afgelopen dagen duizenden dode vissen uit het meer gehaald”, vertelt Homan. “Maar er zijn nog veel meer, het is onmogelijk om ze allemaal te vinden.” Een pijnlijk verhaal, waar volgens Harald weinig aan te doen is. “We zouden de sluizen kunnen openzetten waardoor het water vanuit het Noord-Willemskanaal de meren instroomt. Maar dat is nu geen oplossing, omdat het kanaal vol met kroos ligt waardoor de problemen met het zuurstofgebrek alleen maar groter worden.”

Er rest dus weinig anders dan wachten op een langere periode met koeler weer waardoor de watertemperatuur daalt en het zuurstofgehalte groeit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu