Masten voor Groningse 380 kV 'stroomsnelweg' komen uit Denemarken en België

Een impressie van de wintrackmasten over de N46.

Het Belgische staalbedrijf Iemants en het Deense Valmont SM gaan de masten produceren voor de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten bij Hoogkerk.

De veertig kilometer lange ‘stroomsnelweg’ vervangt de huidige 220 kV. De verouderde verbinding heeft te weinig capaciteit voor het toenemende energietransport. De 380 kV wordt uitgevoerd met een nieuwe type mast, ‘Wintrack III’, in plaats van de oude vakwerkmasten.

Begonnen met aanleg

Hoewel de Raad van State zich nog moet buigen over bezwaren van tegenstanders, is transporteur TenneT al begonnen met de aanleg. De nieuwe verbinding wordt naar verwachting in 2023 in gebruik genomen.

Het civiele werk voor deze verbinding wordt uitgevoerd door BAM Infra en de combinatie Strukton Civiel-Mobilis, Spie is gecontracteerd voor de geleidermontage. De eerste mastpaal wordt eind dit jaar op zijn plaats gezet. Totaal zijn er 121 mastlocaties.

Iemants en Valmont

Iemants, gevestigd in Arendonk, is onderdeel van Smulders, een van de grootste staalconstructiebedrijven in de wereld. Valmont SM uit Roedekro behoort bij Valmont Company Industries Inc.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu