Schorten, handschoenen en gezichtsschermen. UMCG stuurt materialen naar Suriname, waar de ziekenhuizen hard door corona zijn getroffen. 'Er is een schreeuwend tekort aan alles'

De spullen van het UMCG die op transport gaan naar Suriname.

Een transport met medische hulpmiddelen van het UMCG en het Martiniziekenhuis onderweg naar Suriname, dat hard geraakt wordt door een coronagolf.

Het gaat onder meer om schorten, handschoenen, mond-neusmaskers en gezichtsschermen. De spullen van het UMCG gaan naar het Diakonessenziekenhuis in Paramaribo. ,,Er is daar momenteel een schreeuwend tekort aan alles. Dit is het minste dat we kunnen doen”, zegt Joost Wessels van het UMCG.

Schrijnende situatie

Het transport is tot stand gekomen nadat leverchirurg Marieke de Boer van het UMCG contact opnam met een bevriende chirurg in Suriname. Tijdens het gesprek hoorde ze uit de eerste hand over de schrijnende situatie in het land. De ziekenhuizen liggen er overvol met coronaslachtoffers.

Het UMCG-transport wordt georganiseerd door de SuriNed Foundation. Binnenkort gaat er vanuit de apotheek van het UMCG nog een zending met onder andere paracetamol, alcohol en betadine naar Suriname en ook vanuit het operatiecentrum wordt materiaal gedoneerd. Het transport van 16 pallets met spullen van het Martiniziekenhuis wordt gecoördineerd door de stichting Suridocs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu