Maxima spendeert bijna 50.000 euro aan coole kinderkleding; kinderen van minima in Groningen hoeven zich op school niet te schamen voor wat ze dragen

De zeven kledingbanken Maxima in Groningen hebben 47.000 euro gekregen om kinderkleding te kopen. Bij Maxima, lid van de landelijke Alliantie Kinderarmoede, ‘winkelen’ 2500 kinderen. Het geld is afkomstig uit verschillende fondsen.

Beeld van Maxima, kledingwinkel zonder kassa voor de minima, in het Westerkwartier.

Beeld van Maxima, kledingwinkel zonder kassa voor de minima, in het Westerkwartier. foto kledingbanken maxima

,,De helft van het geld is besteed aan de voorjaars/zomercollectie die met ingang van deze week in de winkels hangt’’, zegt Henk Slagter, voorzitter stichting Kledingbanken Maxima provincie Groningen. ,,De andere helft wordt aan het eind van de zomer besteed voor de najaars/wintercollectie.’’

Kinderen verdienen coole kleding

Slagter zegt dat Maxima niet eerder zo veel geld uit fondsen heeft gekregen. Voor de aankopen heeft Maxima gebruikgemaakt van de opruiming bij Scapino, Ter Stal en Bristol. Slagter: ,,Veel kinderen, maar ook hun ouders, zullen hier dolblij mee zijn. Kinderen verdienen coole kleding waarmee ze op school niet uit de toon vallen.’’

De ANWB stelde voor het derde jaar op rij overtollige ‘human nature-kleding’ beschikbaar. Vrijwilligers van Maxima konden 2100 stuks kleden ophalen in Harderwijk. ,,Elke winkel heeft dus driehonderd stuks kleding van de ANWB in de collectie’’, aldus Slagter.

Sinds begin februari weer open

Door de gedwongen sluiting als gevolg van de coronapandemie daalde het aantal bezoekers voor Maxima in 2020 met 25 procent. Van bijna 7000 in 2019 tot 5250 vorig jaar. Met financiële steun van het Kansfonds en de provincie Groningen zijn plexiglas preventieschermen, handschoenen, mondkapjes en desinfecterende gel aangeschaft.

Sinds begin februari is Maxima weer geopend en kan er tussen 10.00 en 13.00 uur weer kleding worden gebracht. ,,Er mag helaas geen koffie worden geschonken’’, zegt Henk Slagter, ,,maar onze klanten houden zich voorbeeldig aan de regels.’’

250 vrijwilligers in touw

Maxima is een kledingwinkel zonder kassa voor minima en heeft vestigingen in de provincie Groningen: Sappemeer, Veendam, Winschoten, Delfzijl, Stad, Het Hogeland en Westerkwartier. Er zijn 250 vrijwilligers voor in touw. Er is een eigen bestelbus met 6 chauffeurs. Ploegjes van twee rijden wekelijks langs alle Maxima’s.

Wekelijks komt van particulieren 4000 kilo kleding binnen. Alleen kleding die zo goed als nieuw is komt in de winkels, naast nieuwe kleding uit restpartijen te hangen. De helft van de door particulieren ingebracht kleding voldoet daaraan, naast gebruikte kleding van particulieren.

5 miljoen euro uit Toukomst

Behalve kleding voor minima biedt Maxima sollicitatiekleding (Dress for Success in Sappemeer), bruidsmode en babyboxen (eentje bij de geboorte, een tweede wanneer de baby vier maanden oud is) en beha’s en badkleding voor vrouwen met borstprothese.

Voor Kansen voor Kinderen, een gezamenlijk project van Kledingbank Maxima, CMO Stamm en Tinten Welzijn, met als partners voedsel- en computerbanken, stichtingen Leergeld en Vakantiebank, is in het kader van Toukomst 5 miljoen euro gereserveerd. Het projectplan moet dit voorjaar klaar zijn, waarna Provinciale Staten het geld voor Toukomst definitief toekennen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu