Mbo'ers Stadskanaal debatteren

Baukje Galama. Foto archief DvhN

De gemeente Stadskanaal houdt donderdag een zogeheten Wegwijsdag voor middelbare scholieren van het Noorderpoort.

De gemeente Stadskanaal houdt donderdag een zogeheten Wegwijsdag voor middelbare scholieren van het Noorderpoort.

De tachtig jongeren, mbo'ers van de niveau's 3 en 4, houden in het gemeentehuis een eigen ‘raadsvergadering'. De dag wordt 's ochtends om half tien geopend door wethouder Johan Hamster van onderwijs. Dat gebeurt in de patio.

Drie fasen

Burgemeester Baukje Galama zit de Jeugdraad voor. Daarin wordt over het thema ‘jongeren en participatie' gebrainstormd. Die sessie is in het theater. De jongeren kunnen kiezen uit de onderwerpen jeugdzorg, thuiszorg voor hulpbehoevenden, openbare orde en veiligheid, drugs/uitgaan/vernieling, vluchtelingen en een zelf aangedragen onderwerp. Er is deze keer voor een nieuw thema gekozen, het vorige betrof alcoholmatiging.

Er wordt gedebatteerd in zes groepen, die de fracties van politieke partijen in een echte gemeenteraad voorstellen. In fase één worden de verschillende plannen gepresenteerd. Daarna worden van de zes voorstellen de twee beste gekozen. In de derde en laatste fase van de procedure wordt net als in het echt gestemd over een eindresultaat.

Tweeduizend euro prijsgeld

Het winnende project wordt daadwerkelijk uitgevoerd. Voor de verwezenlijking stelt de gemeente Stadskanaal 2000 euro beschikbaar.

Wethouder Hamster neemt ook de afsluiting van de dag, 's middags om half vier in de raadzaal van het Stadskanaalster gemeentehuis, voor zijn rekening.

Nieuws

Meest gelezen

menu