Mbo'ers het beste af met verpleegkunde of techniek

‘Arbeidsmarkt mbo moeilijk te voorspellen'

Jongeren die nu met een mbo-opleiding beginnen, kunnen het beste verpleegkunde of techniek kiezen. Dan hebben ze de meeste kans op een baan.

Jongeren die nu met een mbo-opleiding beginnen, kunnen het beste verpleegkunde of techniek kiezen. Dan hebben ze de meeste kans op een baan.

Dat blijkt uit gegevens van de Samenwerkingsorganisaties Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Die hebben de kansen voor werk per opleiding en per regio op een rijtje gezet.

Hoger niveau, meer kans
In het Noorden is techniek voor zowel de hoger als de lager opgeleide mbo'er een goede keuze. De lager opgeleiden kunnen aan de slag als bijvoorbeeld tegelzetter, steigerbouwer, verspaner of monteur van technische installaties. Hoger opgeleiden (mbo-4) maken goede kans met werktuigbouw, metaal, elektro, procesindustrie of laborant op zak. Over het algemeen geldt: hoe hoger het niveau, hoe meer kans op werk.

Weinig kans op werk bieden opleidingen als sport en bewegen, dierverzorging, onderwijsassistent of doktersassistent. Ook met mode, kunst en entertainment en communicatie en media komen jongeren moeilijk aan een baan.

Moeilijk voorspelbaar
SBB publiceert de baankansen op haar website , zodat leerlingen er bij hun studiekeuze gebruik van kunnen maken. Toch blijft de arbeidsmarkt moeilijk te voorspellen, zegt Wim van de Pol, werkgroeplid van SBB en bestuurder van mbo-school Noorderpoort. ,,Er was de voorspelling dat er een hausse in de bouw zou komen vanwege de aardbevingsproblematiek. Maar veel bouwbedrijven redden het met de mensen die ze hebben en met zzp'ers.''

Daarnaast worden baankansen van sommige technische beroepen te rooskleurig ingeschat, zegt hij. ,,Werkgevers roepen wel van alles, maar als het er op aan komt nemen ze geen jongeren in dienst. Een paar jaar geleden riepen werkgevers in de Eemshaven dat er vierduizend banen ter vergeven zouden zijn. Die zijn er nooit gekomen.''

Voorspellen is ook moeilijk omdat er snel iets kan veranderen. De bouw was jarenlang een goede sector, tot het door de economische crisis in elkaar klapte. Veelgevraagde peuterleidsters kwamen niet meer aan de bak toen de overheid de kinderopvang duurder maakte.

Doorstromen
Lager opgeleiden hebben relatief weinig kans op een baan, maar veel jongeren leren door. Met een mbo-3 opleiding gaan ze naar mbo-4 en rond de helft van de mbo'ers stroomt door naar het hbo. Elke stap vergroot hun kans op werk.

Jongeren die na diplomering verzekerd willen zijn van een baan, kunnen het beste met hun opleiding overleggen, zegt Van de Pol. Mbo-scholen zijn verplicht aan te geven wat de baankansen zijn, de studenttevredenheid en het startsalaris.

Nieuws

Meest gelezen

menu