Mc Donald's aan het Sontplein in Groningen veegt de rommel voortaan op met eigen veegkarretje

Randy van der Wijk demonstreert het nieuwe veegkarretje waarmee McDonalds het Sontplein en omgeving schoon houdt. Foto: DvhN

McDonald’s houdt de omgeving van het Sontplein in Groningen vanaf zondag met een eigen veegkarretje schoon. Zo’n karretje waar de gemeente ook mee rondrijdt.

Het bedrijf gaf zichzelf het karretje cadeau bij de heropening van het restaurant. Dat ging zaterdagmorgen na een grondige verbouwing weer open. Spelers van Kids United, die door het bedrijf worden gesponsord, deden dat met een vroeg rondje door de McDrive.

,,Onze straatveger zal dankbaar gebruik maken van de nieuwe kar. Niet alleen op ons eigen terrein, maar in de hele omgeving’’, zegt franchisenemer Henk Sijtsma. Mc Donald’s doet dat al veel langer, maar niet met zo’n grote machine.

Rondslingeren

Dat hamburgereters (niet meer alleen dat: er zit nu ook een Mc Café in de zaak) hun rotzooi laten slingeren is sinds jaar en dag een probleem. De rondslingerende verpakkingsresten vielen dit voorjaar door de nieuwbouw in de omgeving en coronadrukte extra op. Ook beheerder Wiebe Kooistra van het Sontplein trok aan bel over de klanten van de drive in’ s van McDonald’s en KFC.

Opmerkelijk veel klanten rijden met hun auto weg, zoeken een parkeerplek in de buurt waar ze de maaltijd opeten en gooien vervolgens hamburgerdozen, milkshakebekers, kipresten en verpakkingsmateriaal op straat in plaats in de talrijke prullenbakken. Kraaien en meeuwen, die ook afval uit prullenbakken halen, verspreiden de rotzooi verder.

Slagbomen

,,Wij vinden dat ook onbegrijpelijk. Daarom roepen we klanten altijd op om het afval in afvalbakken te gooien en doen we ons uiterste best om zwerfvuil te voorkomen’’, zegt Sijtsma. Volgens hem zou de gemeente dat gemakkelijker kunnen maken door de slagbomen voor het centrale middenterrein weg te halen. ,,Dan kunnen mensen daar ook even gratis staan, net als verderop op het terrein. Jaren geleden is er al eens een herinrichtingsplan voor het plein gemaakt, in combinatie met een verkeersplan om de verkeersproblemen op te lossen. Maar er gebeurt niks mee.’’

Zijn Mc Donald’s is in zes weken tijd geheel gemoderniseerd en van alle mogelijke nieuwe technische snufjes voorzien. Het restaurant is niet groter geworden, al lijkt dat van buiten wel zo. De verhoogde gevel en de koeienletters waarmee de naam daarop is aangebracht, hoort volgens hem bij het bestemmingsplan voor het nieuwe Sontplein. McDonald’s deed dat in navolging van de overburen Dacathlon en Kwantum.

Uitbreiding

De komst van een koffiecafé in het gebied lijkt een goede zet nu het winkelcentrum op en rond het voormalige Philipsterrein (tussen Europaweg en Ikea) recent is uitgebreid met winkels van Boerenbond, Jysk, PetsPlace en ToyChamo. Binnenkort komt Goossens Wonen en Slapen daarbij.

Overigens dreigen de ontwikkelingen te stagneren omdat de twee vastgoedbedrijven die eigenaar zijn van het grootste deel van het gebied (Aprisco en SESW) met elkaar en de gemeente ruziën over de ontwikkeling. Het gemeentebestuur wil geen toestemming geven voor winkels die kleiner zijn dan 1500 meter of geen grote spullen verkopen.

Nieuws

Meest gelezen

menu