Medailles 4 Mijl blijven achter in haven Rotterdam

Foto archief DvhN

Voor het eerst in 31 jaar krijgen de lopers van de 4Mijl na de finish in Groningen zondag geen medailles. De douane geeft de 23.000 onderscheidingen niet vrij.

De medailles voor zowel de wedstrijdlopers als de recreanten zitten al een week vast in een container in de haven van Rotterdam. Daar zijn ze vanuit China aangekomen. ,,We werden onaangenaam verrast toen we via onze leverancier hoorde dat de douane onze lading niet wil vrijgeven. Met onze medailles is niets aan de hand, maar dat geldt niet voor een andere zending die in dezelfde container zit. Daarom wordt de hele container niet vrijgegeven. Daar zijn wij de dupe van’’, zegt directeur Elske Dijkstra van 4Mijl-organisator Golazo Noord Nederland.

Onvermurwbaar

Ze zegt er bij de douane te hebben aangedrongen om de 23.000 medailles vrij te geven, maar de dienst bleek onvermurwbaar. ,,De douane wil niet zeggen wat precies het probleem is. Dat krijgen we niet te horen. Geen idee wat er precies aan de hand is. We hebben alle deelnemers een email gestuurd met de mededeling dat ze hun medailles thuis krijgen toegestuurd. Al weten we nog niet wanneer.’’

De marathon in Eindhoven kampt morgen met hetzelfde probleem. Daar krijgen ook ruim 20.000 hardlopers geen medailles. Ze zitten blijkbaar vast in dezelfde container als de Groningse onderscheidingen. Ook met deze zending is volgens de douane niets aan de hand. Het probleem ligt bij spullen van een andere leverancier. Ook in Eindhoven worden de medailles te zijner tijd per post nagestuurd.

'Dit kost geld'

Het nazenden brengt extra kosten voor de organisatie met zich mee. ,,Dit kost geld’’, zegt Dijkstra. Ze dringt er bij de 4Mijl-deelnemers op aan om hun opgegeven adresgegevens te checken; en daarna aan Golazo Noord Nederland door te geven als ze zijn veranderd. ,,Dan kunnen we voorkomen dat er straks medailles verkeerd worden verstuurd.’’ Lopers, die een medaille met een gravure hebben besteld, krijgen die met hun persoonlijke finishtijd erin opgestuurd.

Dijkstra zegt de gang van zaken ‘enorm te betreuren’. De 4Mijl tussen Haren en Groningen kent morgen met driehonderd lopers een groot deelnemersveld met wereld- en nationale toppers. Daarnaast doen er ruim 22.000 recreanten mee en staan er vele tienduizenden meer langs het parcours te kijken. Olympisch kampioen Ruth Jebet is een van de deelnemers, net als Yomif Kejelcha, WK-vierde op de 5000 meter.

Nieuws

Meest gelezen

menu