Medailles 4Mijl zaten in verdachte container uit China

Deelnemers konden zondag toch een medaille omdoen na de finish. Foto: Siese Veenstra

Dankzij het soepel omgaan met regels door de douane, hebben de 23.000 lopers van de 4Mijl in Groningen zondag tóch een medaille gekregen direct na de finish.

De prijzen zaten in een container die vorige week ‘aangemerkt was als verdacht’, aldus douanewoordvoerder Adriaan Ros. In die container zaten vele zendingen, naast het eremetaal. Met één van die zendingen was iets niet pluis. Daarom werd de hele containerinhoud niet vrijgegeven.

Gesprekken met organisatie 4Mijl

,,Achter de schermen hebben we veel gesproken met de wedstrijdorganisatie. We meenden uiteindelijk dat de deelnemers niet de dupe mochten worden. Daarom zijn we afgeweken van de procedures en hebben we alleen die dozen eruit gehaald”, aldus de woordvoerder. ,,Daardoor kon iedereen tóch de medaille krijgen op het leukste moment; als je over de finish komt.”

De organisatie van de 4Mijl overwoog de medailles na te sturen aan alle deelnemers. Dat zou echter een onvoorziene kostenpost opleveren van enkele tienduizenden euro’s.

Niet voor niets tegengehouden

Waarom de uit China afkomstige container als ‘verdacht’ werd aangemerkt, mag de woordvoerder niet zeggen. ,,Maar het is niet voor niets tegengehouden. Maar nogmaals, we vonden dat de lopers daar niet de dupe van mochten worden.”

De suggestie dat minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie persoonlijk zich ermee zou hebben bemoeid, wimpelt de woordvoerder weg. ,,We hebben alleen gesproken met de wedstrijdorganisatie.” Vrijdagavond na tien uur kwam het verlossende telefoontje dat de douane ‘bij hoge uitzondering’ had besloten af te stappen van de regels. Direct gingen bestelbusjes onderweg om het eremetaal in te laden.

Nieuws

Meest gelezen

menu