Mediagezicht van het boerenverzet vertrekt na ruzie uit Farmers Defence Force

Jeroen van Maanen uit Zeewolde is uit het bestuur van Farmers Defence Force. Foto: Freddy Schinkel

Jeroen van Maanen zit niet langer in het bestuur van Farmers Defence Force, dat maakte FDF dinsdagochtend bekend. De boerenactiegroep, met harde protestacties, lag overhoop met Van Maanen. Onduidelijk is of hij uit het bestuur is gezet of zelf uit het bestuur is gestapt.

Vorige week ontstond er grote bonje tussen de twee grootste kopstukken van de actiegroep: voorzitter Mark van den Oever (Brabant) en woordvoerder en FDF-mediagezicht Van Maanen (Flevoland).

Van Maanen uit Zeewolde voerde namens FDF gesprekken met president Rutte en minister Schouten over stikstofmaatregelen, hij wilde bereiken dat deze maatregelen minder streng zouden worden voor boeren. Zodat ze minder op hun uitstoot hoefden te letten, bij het boeren.

Van Maanen wilde daarin samenwerken met andere boerenorganisaties, als er overleg met overheden moest komen. Zoals de clubs LTO, Agractie en NAJK. Door als losse clubjes de krachten te bundelen konden ze beter een vuist maken als boeren, richting Den Haag, was Van Maanen zijn gedachte.

Moddergevecht

Voorzitter Van den Oever gooide vaker openlijk met modder naar die aanpak. Hij uitte kritiek op de andere boerenbelangenclubs, waarmee Van Maanen juist wilde samenwerken. Van den Oever riep bijvoorbeeld in het verleden dat hij andere boerenclubs te lief en te soft vond in hun taal en aanpak richting ministeries en overheden. Hij noemde ze eens ‘Judassen’.

Toen Van den Oever vorige week zo’n soortgelijk statement deed richting collega-belangenclubs schreef Van Maanen op Facebook: ,,Een onafgesproken waanzinnige actie van Mark.’’

Van Maanen noemde Van den Oever verder ‘het grootste gevaar voor de actiegroep’. Hij riep FDF-leden op zich uit te spreken tegen Van den Oever en insinueerde dat Van den Oever beter kon opstappen.

Nu is hij dus zelf uit het bestuur. Dinsdagochtend was Van Maanen niet bereikbaar voor een reactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu