Medisch Centrum in Hoogezand is lichtend voorbeeld met gebundelde zorg

In Hoogezand doen ze iets waar vanuit andere plaatsen in het Noorden met veel belangstelling naar wordt gekeken; zorg wordt bij elkaar onder één dak gebracht.

Henk Kramer, An de Vries, Goeman Kranenborg en Albert van Kasteel (v.l.n.r.) openen in september hun Medisch Centrum Hoogzand-Sappemeer officieel met een open dag. foto Jan Zeeman

Henk Kramer, An de Vries, Goeman Kranenborg en Albert van Kasteel (v.l.n.r.) openen in september hun Medisch Centrum Hoogzand-Sappemeer officieel met een open dag. foto Jan Zeeman

De brandweer oefende er. De politie ook. De jeugd hing er rond en probeerde het in brand te steken. Telkens weer werd het dichtgespijkerd, elk jaar raakte het verder overwoekerd. Dat het voormalige gebouw van het Aletta Jacobs college aan de Erasmusweg in Hoogezand er überhaupt nog staat, mag een klein wonder heten. Dat het een jaar geleden aan een nieuw leven begon een nog groter.

Op de gevel

Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer, prijkt trots op de gevel. Een parkeerplaats met auto’s, mensen die het gebouw in- en uitlopen. Die naar de huisarts of fysiotherapeut gaan, bloed laten prikken, medicijnen ophalen, een gesprek hebben met een hulpverlener op welk vlak dan ook of (na de zomer) een röntgenfoto laten maken.

Bedrijfsverzamelgebouw

Dit medisch centrum, een bedrijfsverzamelgebouw voor zorg, is de droom waar de Hoogezandster fysiotherapeut Albert van Kasteel vijftien jaar aan heeft gesleurd. ,,De grootste uitdaging was om iedereen binnenboord te houden. Ik ben altijd in dit concept blijven geloven, ben blijven roepen dat zorgaanbieders dichtbij huis, bij elkaar onder één dak, het concept van de toekomst is. Ach, nu het er eenmaal staat vergeet je alle sores.’’

Vijf eigenaren

Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer telt vijf eigenaren; Albert van Kasteel (fysiotherapie), een huisartsencoöperatie onder aanvoering van huisarts Henk Kramer, apotheker Goeman Kranenborg en An de Vries van apotheek Hoogezand-Sappemeer. De vijfde eigenaar is een investeerder in zorgvastgoed die ‘niet op de voorgrond wil treden’.

Voorbeeldfunctie

An de Vries denkt dat het medisch centrum een voorbeeldfunctie heeft waar het gaat om zorg dichterbij mensen te brengen. ,,Voor patiënten zijn de lijnen kort, maar ook voor zorgverleners werkt het drempelverlagend. Als je elkaar ziet of kent loop je sneller even bij elkaar binnen. Je ziet dat mensen nieuwsgierig naar elkaar worden.’’ Het gebouw is energieneutraal. Op het dak zorgen 850 zonnepanelen voor energie. Een gasaansluiting heeft het gebouw niet meer.

Atrium

Van Kasteel en Kranenborg laten het pand zien. De binnentuin is met een glazen overkapping omgetoverd tot een atrium, een ontmoetingsruimte. Aan een ruimte voor het personeel, die geen kantine mag heten, wordt de laatste hand gelegd. 500 vierkante meter kantoor wacht op het Sociaal Team West van de gemeente Midden-Groningen. In de voormalige gymzaal oefenen fysiotherapie-patiënten. Op de verdieping wordt gewerkt aan kantoren voor jeugdpsychiatrie, nog een verdieping hoger wordt werkruimte gemaakt voor ‘mensen die nu nog niet weten dat ze hier komen te zitten’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu