Medische Publieksacademie UMCG geeft online-lezingen over corona

Logo Medische Publieksacademie UMCG

De Medische Publieksacademie UMCG houdt in oktober en november vier online-lezingen over het coronavirus en de ziekte covid-19 met sprekers zoals de virologen Alex Friedrich en Bert Niesters en hoofd van de intensive care Peter van der Voort.

Dagblad van het Noorden en het Universitair Medisch Centrum Groningen werken al ruim twaalf jaar samen in de Medische Publieksacademie, met als doel wetenschappelijke medische kennis te vertalen naar een breed publiek. Dagblad van het Noorden besteedt ieder jaar uitgebreid aandacht aan de onderwerpen en de twaalf lezingen per jaar zijn doorgaans ruim volgeboekt.

De lezingenreeks van afgelopen voorjaar was net begonnen toen de corona-epidemie in Nederland toesloeg. Daarom zijn de resterende lezingen uitgesteld. Ook dit najaar vinden UMCG en Dagblad van het Noorden het nog niet verantwoord om lezingen met publiek te houden.

Impact coronavirus

Daarom worden er vanaf komende maand vier online-lezingen gehouden over het virus en de ziekte covid-19. De lezingen zijn voor iedereen live te volgen en naderhand ook terug te kijken via een videostream.

De eerste lezing is op dinsdag 13 oktober met als sprekers prof. dr. Alex Friedrich, arts-microbioloog in het UMCG en hoofd van de afdeling microbiologie en infectiepreventie, en prof. dr. Bert Niesters, medisch microbioloog en hoofd van de sectie virologie bij dezelfde afdeling. Zij gaan in op de impact van het coronavirus voor nu en in de toekomst.

Op 20 oktober volgt de lezing van prof. dr. Peter van der Voort, hoofd van de afdeling intensive care. Hij vertelt over de behandeling van covid-patiënten in het ziekenhuis en de invloed van overgewicht op de ziekte.

Coronabarometer

Dinsdag 3 november gaat prof. dr. Lude Franke in op de rol van genen op de ziekte; bepalen erfelijke eigenschappen hoe ziek je wordt? Franke is geneticus en leidt het Lifelines-onderzoek naar het coronavirus; de coronabarometer.

De laatste lezing in deze serie wordt verzorgd door immunoloog dr. ir. Martijn Nawijn. De titel van zijn lezing luidt: de route van het virus door ons lichaam. Tijdens alle vier de lezingen spreekt ook een van de andere virologen van het UMCG.

Inschrijving

De lezingen duren telkens zo’n twintig minuten en kijkers kunnen online vragen stellen, die na afloop zo veel mogelijk beantwoord worden. Aanvangstijd is telkens 19.30 uur.

De organisatie vraagt belangstellenden zich van te voren op te geven om enig zicht te hebben op de hoeveelheid te verwachten kijkers. Wie zich aanmeldt, krijgt kort van te voren een herinneringsmail met een link om de lezing te volgen. Aanmelden kan via: inschrijvenmpa.umcg.nl.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu