Meedhuizen wil troosteloos stuk grond omtoveren tot bruisend dorpsplein

Dorpsherberg Lanting in Meedhuizen. Foto: Google Street View

Meedhuizen krijgt een dorpsplein. Stichting Dorpsherberg Lanting vraagt de gemeente Delfzijl een bijdrage van ruim 25.000 euro om de boel op te knappen.

Meedhuizen is de afgelopen tijd flink opgekalefaterd. Het dorp is verkeersveiliger gemaakt en een stedenbouwkundige heeft gepoogd het dorpse karakter terug te brengen in de Hoofdstraat. Die klussen zijn bijna geklaard. Maar een dorpsplein zou het plaatje helemaal afmaken, denken de leden van de stichting.

Dorpsherberg Lanting

Het plein moet pal naast Dorpsherberg Lanting komen. Daar liggen nu gewoon betonplaten en het terrein is eigendom van de stichting. Het liefst begint de stichting meteen met de ontwikkeling van het dorpsplein. Dat is wel zo praktisch.

,,We hebben een groot deel van het bedrag al bij elkaar. De aannemer is er nu nog. Als ik hem terug moet laten komen, wordt het alleen maar duurder. Ze kunnen beter gewoon doorgaan’’, zegt voorzitter Abel Nieveen van de de stichting.

Van dorpsfeest tot mini-kermis

Vandaar dat de Midhoesters nu bij de gemeente Delfzijl aankloppen. Het is de bedoeling dat de betonplaten van het 1500 vierkante meter grote plein verdwijnen en dat het zo wordt ingericht dat het een gezellige ontmoetingsplek wordt.

De stichting wil het gebied gebruiken voor activiteiten zoals het jaarlijkse dorpsfeest en de mini-kermis. In het plan is ook ruimte opgenomen voor extra parkeerplaatsen en laadpalen voor elektrische auto’s. Er is ook ruimte voor een terras naast de herberg.

Twee plannen voor het plein

,,Ik heb twee plannen voor het plein’’, zegt Nieveen. ,,Een sobere versie en de versie die we graag willen.’’ De gemeenteraad van Delfzijl bespreekt donderdagavond het voorstel om budget vrij te maken voor Meedhuizen. Dan weet Nieveen welke van de twee versies hij kan uitvoeren.

Nieuws

Meest gelezen

menu