Meer Groningse kinderen volgen 'peuteronderwijs' om leerachterstanden te voorkomen

ANP Foto: Lex van Lieshout

Er zijn in 2019 meer Groningse peuters speciaal voor hen gemaakte onderwijsprogramma’s gaan volgen dan in het jaar ervoor. Daar is het stadsbestuur blij mee.

Een aantal kinderopvanginstellingen biedt educatie aan voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Zulke voor- en vroegschoolse educatie (vve) moet voorkomen dat kinderen uit bepaalde doelgroepen al bij het begin van de basisschool achterlopen op hun leeftijdsgenootjes. Ze krijgen bijvoorbeeld extra ondersteuning in hun taalontwikkeling.

Vanaf het schooljaar 2018-2019 investeert de gemeente Groningen extra in betaalbare en toegankelijke vve. Uit een evaluatie van afgelopen jaar blijkt dat de programma’s meer kinderen trokken dan in het jaar ervoor.

‘Ieder kind krijgt zo gelijke kansen’

In 2019 volgden 486 peuters een vve-programma van 16 uur per week op de kinderopvang. Dat zijn er 63 meer dan in 2018. Ook deden 102 peuters mee aan een programma van 12 uur per week; 42 meer dan in 2018. Het aantal kinderopvanglocaties in de gemeente dat vve aanbiedt is gestegen van 6 naar 10.

Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA), die verantwoordelijk is voor onderwijs en kinderopvang, is tevreden. „ We zien dat meer peuters gebruik maken van het voorschoolse aanbod, en dat meer instellingen zich inzetten om de ambities te behalen. Hiermee zorgen we samen dat ieder kind in de gemeente gelijke kansen krijgt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu