Meer Stadjers dan verwacht wilden thuishulp houden

Meer Stadjers dan verwacht wilden thuishulp houden

Het tekort aan thuishulpen van TSN in de stad Groningen is ontstaan doordat onverwacht veel cliënten toch nog huishoudelijke hulp deels zelf wilden betalen nadat de gemeente de vergoeding afschafte.

Het tekort aan thuishulpen van TSN in de stad Groningen is ontstaan doordat onverwacht veel cliënten toch nog huishoudelijke hulp deels zelf wilden betalen nadat de gemeente de vergoeding afschafte.

Dat zegt Jeroen Diepemaat van TSN Thuiszorg in een reactie op de brief van het Groningse gemeentebestuur waarin TSN in gebreke is gesteld. Vorige week bleek dat het in surseance verkerende TSN te weinig personeel heeft waardoor honderdvijftig mensen geen thuishulp krijgen. Dat leidde tot kritiek van de gemeenteraad op wethouder Ton Schroor. Het college neemt deze week een besluit over hoe het verder moet met de thuishulpen.

Het probleem in de gemeente Groningen speelt niet of nauwelijks in andere gemeenten. Veel gemeenten hebben vorig jaar de vergoeding van de eenvoudige vorm van thuishulp al afgeschaft, en vergoeden alleen thuishulp bij cliënten die echt geen ‘eigen regie' meer kunnen voeren. In plaats van de door de overheid vergoede huishoudelijke hulp krijgt die eerste groep dan de mogelijkheid zelf huishoudelijke hulp in te huren met behulp van een toelage van de gemeente.

De gemeente Groningen heeft die afschaffing van de vergoeding van eenvoudige thuishulp pas per 1 januari 2016 gedaan. Waar in andere gemeenten vrij weinig belangstelling was voor de thuishulp met de toelage, waren er in Stad veel meer aanmeldingen. ,,Dat heeft niemand voorzien'', zegt Diepemaat van TSN. Het bedrijf ontsloeg eind 2015 de helft van zijn thuishulpen in de verwachting dat er veel minder werk zou komen vanaf 1 januari.

Een andere vrij grote aanbieder van thuiszorg, ouderzorginstelling ZINN, merkte ook dat veel meer mensen dan verwacht hun thuishulp wilden houden, ook al moesten ze meer zelf bijbetalen. ZINN kreeg de afgelopen dagen verzoeken van cliënten van TSN om het huishoudelijke werk over te nemen. Maar ZINN ziet daar ook geen kans toe. ,,Onze kernactiviteit is het verlenen van zorg. We kiezen er niet voor om te groeien in het huishoudeljike werk'', zegt Marloes Lok van ZINN.

De andere thuiszorgbedrijven in de stad zijn nog weer kleiner. D66 stelt voor de relatie met TSN helemaal te verbreken. Dat zou betekenen dat nog meer dan de honderdvijftig klanten hulp moeten van een ander bedrijf. Dat zou ook een schoonmaakbedrijf kunnen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu