Loesje (32) houdt dikke sleutelbos bij de hand en verstopt haar lange haar: 'Veel vrouwen voelen zich in het donker onveilig'

‘Kijkt die man naar mij? Wil hij iets van me?’ Bij vrouwen die alleen in het donker door Groningen lopen, spookt die gedachte vaak door het hoofd. Ze voelen zich onveilig, en daar mag wel wat meer bewustzijn voor komen, vindt Stadjer Loesje Drenth.

Groninger Loesje Drenth vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het gevoel van onveiligheid bij vrouwen die in het donker over straat gaan.

Groninger Loesje Drenth vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het gevoel van onveiligheid bij vrouwen die in het donker over straat gaan. Foto: Corné Sparidaens

Twee derde van de vrouwen tussen de 12 en 25 jaar is weleens lastiggevallen op straat, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze worden nageroepen, gevolgd of voelen zich bekeken. Vooral in het donker wordt dat als eng ervaren. Een derde van de vrouwen voelt zich weleens onveilig op straat. Mannen zijn zich niet altijd bewust van de impact van dat gevoel.