Meer bijverdienen in de bijstand? Het mag in Groningen

Een bijstandsuitkering én de vrijheid om bij te verdienen. Voor honderden Groningers kan het werkelijkheid worden. De gemeente Groningen werft mensen voor een bijzonder experiment.

Bijna negenduizend bijstandsgerechtigden krijgen de komende weken een uitnodiging om mee te doen. Voor maximaal zevenhonderd mensen is er een plek.

Ze kunnen ingedeeld worden in verschillende groepen. Een daarvan behelst bijverdienen, bij een ander vervalt bijvoorbeeld de sollicitatieplicht. Weer een andere groep krijgt intensievere begeleiding.

Meer vrijheden

Deelnemers krijgen meer vrijheid dan ze gewend waren in de bijstand. Tot nog toe mogen mensen bijvoorbeeld maximaal een half jaar lang 199 euro per maand bijverdienen.

Bij het experiment mag dat veel langer: tot maximaal twee jaar. Als ze zich binnen die termijn zelf kunnen bedruipen, stopt de uitkering en stromen ze uit.

Weg sollicitatieplicht

Een andere groep bij de proef heeft geen sollicitatieplicht meer. Zij krijgen in plaats daarvan intensievere begeleiding. ,,Sommige mensen krijgen keer op keer een afwijzing. Dat kan heel demotiverend werken’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen.

Het zou daarom mogelijk beter werken te kijken naar andere mogelijkheden. ,,Misschien is een opleiding bijvoorbeeld beter. Dat soort dingen willen we in dit experiment onderzoeken.’’

Stimulans om aan de slag te gaan

Groningen denkt dat de vrijheden mensen stimuleert om zich uit de bijstand te vechten. Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) is ervan overtuigd dat het beter werkt dan de strenge houding die lang gehanteerd werd. ,,Je mocht geen cent teveel verdienen. We merken dat mensen daardoor bang zijn iets te ondernemen'', zei hij daar eerder over.

Gijsbertsen denkt dat de methode Groningen uiteindelijk geld bespaart. ,,Uiteindelijk komen mensen zo uit de bijstand.''

Onderzoek

Het experiment wordt gehouden in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzoekers gaan de verschillende groepen volgen en de resultaten in kaart brengen.

Zo wordt onderzocht of uitstroom naar werk op gang komt en of de proef effect heeft op het welzijn van deelnemers.

De komende maand zijn er bijeenkomsten waar potentiële deelnemers meer informatie krijgen.

Groningen voorop

De stad Groningen probeert al sinds vorig jaar om aan de slag te gaan met de experimenten. De gemeente kon het niet zelf invoeren: eerst was goedkeuring nodig van de Rijksoverheid.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma ging vaak in gesprek met het college van B & W in Groningen en ging akkoord. Ook de gemeente Ten Boer krijgt de vrijheid om te experimenteren.

Nieuws

menu