Meer dan 100 weldoeners melden zich bij UMCG om zieke Siem (5) en Tyrel (12) aan normaal leven te helpen: 'Het is de verwachting dat er geschikte donoren bij zitten'

Na een noodoproep van de ouders van twee ernstig zieke jongens, onder wie de 5-jarige Siem uit Breda, hebben meer dan honderd mensen bij het UMCG-ziekenhuis in Groningen gemeld om een stukje van hun lever te doneren.

De 5-jarige Siem uit Breda met zijn ouders, Annemarie en Diederik van Overveld.

De 5-jarige Siem uit Breda met zijn ouders, Annemarie en Diederik van Overveld. Foto: Pix4Profs-Ron Magielse

Na interviews in onder meer deze krant en op televisie hebben al meer dan honderd mensen zich bereid getoond om een stukje van hun lever te doneren. Voor de jongens, Siem en de 12-jarige Tyler uit Rotterdam, is het de enige kans op een normaal leven.

Veel steun

Ouders Diederik en Annemarie zijn aangenaam verrast door het grote aantal potentiële donoren. ,,We willen hen hartelijk danken. En alle andere mensen voor hun hartverwarmende reacties. Dat geeft ons veel steun.”

Siem lijdt aan de erfelijke ziekte Methylmalonacidemie (MMA). Van de variant die hij heeft, zijn wereldwijd maar twaalf gevallen bekend. Zijn lichaam is niet in staat om eiwitten af te breken en daardoor hopen afvalstoffen zich op. Hij is altijd moe en misselijk en heeft een ontwikkelingsachterstand opgelopen. Hij heeft al veel tijd in zijn jonge leven in een ziekenhuis door moeten brengen.

Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland dat levertransplantaties bij kinderen uitvoert. Een woordvoerster meldt dat de aanmeldingen van mogelijke donoren binnen blijven komen, al is dat niet meer zo stormachtig als vorige week.

Optimisme

Via een persbericht klinkt optimisme uit het UMCG: ‘Het is de verwachting dat er bij deze aanmeldingen geschikte donoren zitten voor beide jonge patiënten. Met degenen, die het meest geschikt lijken om als donor bij leven een deel van hun lever af te staan aan een van beide jongetjes, gaat het UMCG een verder screeningstraject in. Dit traject neemt enkele weken in beslag, waarbij onder andere gekeken wordt naar de gezondheidssituatie van de potentiële donoren.”

Hoe lang het duurt voordat in geval van een goede match tot daadwerkelijke transplantatie overgegaan kan worden, is niet te zeggen, aldus de woordvoerster van het UMCG: ,,Dat is afhankelijk van te veel factoren om daar een concreet antwoord op te geven.”

Het Medisch Centrum stelt nadrukkelijk dat het contact wil houden met iedereen die zich tot nu toe heeft aangemeld. ,,Mogelijk willen zij in de nabije toekomst ook voor andere kinderen doneren die een nieuwe lever nodig hebben.”

Nieuwe ontwikkeling

De transplantatie van een deel van een lever van een levende donor is een betrekkelijk nieuwe ontwikkeling. Vaak is dit een donatie binnen het gezin, van een van de ouders. In de situatie van deze beide jongens is dat om medische redenen echter niet mogelijk. Daarom deden de wanhopige ouders een oproep aan het publiek om zich te melden als zogenaamde altruïstische of Samaritaanse leverdonor.

Volgens het UMCG hebben nog niet eerder zo veel mensen zich aangemeld om bij leven een deel van hun lever af te staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu