Meer dan 1500 aanmeldingen voor test met nieuw coronavaccin bij UMCG

Een vaccinatie tegen corona. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het UMCG heeft meer dan 1500 aanmeldingen ontvangen van mensen die vrijwillig een nieuw coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Akston Biosciences willen testen.

Dat bevestigt UMCG-woordvoerder Joost Wessels.

In totaal heeft het ziekenhuis 176 deelnemers nodig. Uit alle aanmeldingen worden de deelnemers voor de test willekeurig geselecteerd. Alle vrijwilligers zijn ouder dan 18 en jonger dan 65 jaar. Bovendien zijn zij nog eerder met besmet het coronavirus en hebben ze nog geen vaccin tegen corona gekregen.

Bij de test krijgen deelnemers een of twee doses van het kandidaat-vaccin toegediend om te bepalen bij welke dosering je voldoende antistoffen in je lichaam hebt.

AKS-452-vaccin

Het vaccin dat wordt getest in het UMCG is het zogeheten AKS-452-vaccin. Het vaccin van Akston Biosciences is een ‘recombinant subunit vaccin’. In dit type vaccin wordt geen gebruik gemaakt van het eigenlijke coronavirus (verzwakt of levend). Het vaccin is opgebouwd uit een gedeelte van het coronavirus, het spike-eiwit, dat is gecombineerd met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Het vaccin zit in een vloeistof, of aanvullend middel, die de afweerreactie versterkt.

Het menselijk lichaam weet dat het spike-eiwit hoort bij het coronavirus en brengt een afweermechanisme op gang, waarbij antistoffen en T-cellen worden geproduceerd. Met deze techniek wordt een natuurlijke reactie tegen de virusinfectie geïmiteerd en wordt het eigen afweersysteem geactiveerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu