Meer dan 4.000 mensen bij vlammend protest tegen gaswinning

Foto DvhN

Een zee van fakkels trok gisteravond door de Groninger binnenstad als een vlammend en hoopvol protest tegen de gaswinning in Groningen.

,,Gelijk heeft u! Nu komt de volgende fase: gelijk krijgen. Dat is een stuk moeilijker dan het hebben’’, sprak de grote smaakmaker Freek de Jonge de duizenden demonstranten na afloop van de fakkeloptocht toe op de Vismarkt.

Derde editie

Het was de derde keer dat er in de stad een fakkeloptocht tegen de gaswinning werd gehouden, maar nog nooit met zoveel deelnemers. De politie schatte gisteravond dat er tussen de vier- en vijfduizend mensen meeliepen. Met dank aan de cabaretier, die een paar weken geleden ineens neerstreek in Groningen en het vuurtje van onvrede en boosheid kundig opporde. Ook startte hij een petitie tegen de gaswinning.

,,O, er zijn zeker vijfmaal zo veel mensen als de vorige keer. Het is nog nooit zo druk geweest op de Vismarkt’’, zei De Jonge kordaat, toen hij even na acht uur de processie voorging, wandelend naast de Groninger burgemeester Peter den Oudsten. Of dat nou louter komt door zijn aanwezigheid?

Blije burgemeester

,,Misschien moet ik die vraag even beantwoorden’’, zegt Den Oudsten behulpzaam.. De Groninger burgervader is blij met de grote opkomst. ,,Dit is het moment, vlak voor de verkiezingen. Nu moet je iets doen. Reken maar dat dit impact heeft, ook in Den Haag. Ik bespeur daar het gevoel dat men een soort ereschuld heeft jegens Groningen.’’

Ook de Groninger commissaris van de Koning René Paas, die even verderop marcheert, ziet de massale tocht in de vrieskou als een krachtig signaal. ,,Hoopgevend, al deze mensen. Dit wordt gezien, ook in de rest van Nederland.’’

Roemer positief

Maar helpt het ook? De kleumende SP-leider Emile Roemer, samen met Gert Jan Segers van de ChristenUnie de enige aanwezige fractievoorzitter uit Den Haag, denkt van wel. ,,Ik heb onderweg veel mensen gesproken. Sommigen cynisch, maar de meesten strijdlustig. Dit is natuurlijk een begin, het gaat er om door te gaan. Ik heb wel het gevoel dat dit probleem geleidelijk aan ook doordringt in de rest van Nederland’’, zegt hij na afloop van de tocht.

Annemarie Heite uit Bedum geen manifestatie is compleet zonder haar opzwepende praatje wijst de aanwezigen er nog op dat ze wonen in het Dubai van Europa. ,,Het is nu of nooit. Er moeten concrete oplossingen komen voor problemen van de mensen.’’ Een daverend applaus volgt, terwijl de sneeuwvlokken neerdalen op de inmiddels al wat uitgedunde menigte.

 

Het Dagblad van het Noorden hield dinsdagavond een liveblog bij. Lees dat hieronder terug:

Nieuws

Meest gelezen

menu