Inwoners provincie Groningen bewegen het minst van alle Nederlanders

Foto: Shutterstock

Meer dan de helft (56 procent) van de Groningers voldeed in 2020 niet aan de beweegrichtlijnen, die aangeven hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid.

Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat hiervoor gebruik maakte van de gezondheidsmonitors van de GGD’s en het RIVM.

Nergens in Nederland voldoen minder inwoners aan de beweegrichtlijnen dan in de provincie Groningen. De gemeente Stadskanaal spant daarbij de kroon: slechts 40 procent van de inwoners beweegt genoeg voor een goede gezondheid.

Stadskanaal laat bovendien de grootste daling (4,3 procent) zien ten opzichte van 2016. Ook in de gemeenten Oldambt (-1,8 procent) en Westerkwartier (-1,6 procent) voldoen minder inwoners aan de beweegrichtlijn.

Relatief groot sportaanbod in Groningen

Uit het onderzoek komt naar voren dat de drempel om regelmatig te bewegen lager wordt naarmate er meer sportaccommodaties in de buurt zijn. Opmerkelijk is dat in Groningen relatief veel voorzieningen zijn: 14,2 per 10.000 inwoners ten opzichte van 12,5 per 10.000 gemiddeld in Nederland.

Drenten bewegen meer

In de provincies Drenthe, Flevoland Limburg en Noord-Brabant zijn inwoners meer gaan bewegen. In de overige provincies zijn inwoners, net als in Groningen, minder gaan bewegen dan in 2016.

Nieuws

menu