Paradigm Festival in Groningen mogelijk ten onder aan geluidsmaatregelen. Hoe erg is dat?

Paradigm is tien jaar 'the place to be' voor liefhebbers van house, techno en kunst.

Paradigm is tien jaar 'the place to be' voor liefhebbers van house, techno en kunst. Foto: Archief Aileen de Ruijter

Een broedplaats voor creativiteit, een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, een voorbeeld voor techno- en dance-organisaties wereldwijd. Complimenten te over voor Paradigm. Hoe erg zou het zijn als het festival ten onder gaat aan geluidsmaatregelen van de gemeente Groningen?

„Vroeger dansten mensen rondjes om een vuur. Tegenwoordig dansen mensen op de dansvloer met zicht op een dj”, zegt Lutz Leichsenring van Club Commission Berlin. De organisatie behartigt sinds 2001 de belangen van de uitgaanswereld in Berlijn. De Duitse hoofdstad staat al decennialang bekend als dé plek in Europa waar de creatieve uitgaanswereld floreert. Een goede plek dus om te vragen wat de creatieve clubwereld kan betekenen voor een stad.

Technoclub of golfclub, niet zo verschillend

„De behoefte om samen te komen met gelijkgestemden, jezelf seksueel en spiritueel te ontdekken en een plek te hebben waar je je veilig, speciaal en gerespecteerd voelt is een primaire menselijke behoefte”, zegt Leichsenring. „Sommigen vinden dat bij een golfclub, anderen in een technoclub.”

Luc de Beaumont van Complex in Maastricht, een club vergelijkbaar met Paradigm, beaamt dat. „Wij zijn in beginsel een commerciële organisatie, maar onze doelgroep komt bij ons omdat ze een plek zoeken om zich te uiten.”

En die behoefte bestaat niet alleen bij jongeren, zegt Stijn Ceelen, oprichter van Zeezout Festival in Amsterdam. „Bij Paradigm zie ik mensen van 50 of 60 dansen én mensen van 18”, zegt hij. „Dat zie je niet vaak, meestal zijn er alleen jongeren in clubs.”

Toekomst Paradigm Festival

De toekomst van Paradigm Festival is nog altijd niet helemaal zeker. Twee weken geleden schreef deze krant dat Paradigm het kind van de rekening lijkt te worden in de discussie over geluidshinder in de stad. Het gebruik van het Suikerunieterrein - het thuis van Paradigm - staat ter discussie.

Op dit moment mogen organisatoren zowel in het Stadspark als op het Suikerunieterrein twaalf dagen per jaar buiten een muziekevenement houden. In een conceptvisie stond dat het de bedoeling was dat dit aantal fors wordt teruggebracht. Dit gaat alleen om buitenevenementen. De feesten die Paradigm in het Zeefgebouw op het Suikerunieterrein organiseert, vallen hierbuiten. Paradigm Festival trekt verspreid over het hele jaar tienduizenden bezoekers.

Die visie is, hoewel dat wel de planning was, nog niet gepresenteerd. De gemeente herevalueert na de onstane onrust hoe ze om moet gaan met de geluidsbelasting en de klachten van omwonenden.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's