Meer tijd nodig voor oplossing armlastig Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda

De entree van het Ommelander Ziekenhuis Groningen bij Scheemda.

De oplossing voor de financiële problemen bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda laat langer dan aangenomen op zich wachten.

De verwachting was dat het streekziekenhuis voor 1 december afspraken zou hebben met ABN AMRO, Siemens, provincie Groningen en UMCG over de herfinanciering van de leningen. OZG heeft 88 miljoen euro geleend en gaat daarmee gebukt onder een zware last.

Herfinanciering nodig om verder te kunnen

Volgens een woordvoerder van OZG spelen bij de laatste nog te nemen stappen de banken en de provincie een rol. De gesprekken worden voortgezet. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol zei eerder dat bij herfinanciering de termijn van de terugbetaling wordt verlengd. Ook zou worden gekeken naar verlaging van het rentepercentage.

Grote druk op streekziekenhuis

Rijzebol bevestigt het overleg met OZG, maar waarom de gesprekken met de provincie langer duren, weet hij niet. ,,Ik heb echt geen idee.’’ Volgens OZG ligt er wel een herstelplan met kostenbesparingen en een geschatte verhoging van de inkomsten. Het tekort van 2019 en de komende jaren van respectievelijk 3,6 en 6,5 miljoen drukken net als de financieringslasten zwaar op OZG. Maatregelen zijn nodig omdat het ziekenhuis anders ‘omvalt’.

Nog niet alle personeel op de hoogte

Met de zorgverzekeraars Menzis, Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis praat het ziekenhuis over de ‘gezamenlijke inzet voor een gezonde bedrijfsvoering’. Er moet efficiënter en met minder personeel worden gewerkt. Tegelijkertijd wil OZG zijn ‘cruciale positie als het gaat om spoedeisende hulp en acute verloskunde’ overeind houden. Allerlei plannen voor meer productie in combinatie met bezuinigingen op een aantal onderdelen, zijn in de organisatie besproken. Als het ziekenhuisbestuur, de verzekeraars en de financiers eruit zijn, wordt alle personeel geïnformeerd, aldus een verklaring van OZG.

Nieuws

Meest gelezen

menu