Meerschap aansprakelijk voor ongeluksduik in Hoornsemeer

De Nijdam

Meerschap Paterswolde is door de rechter aansprakelijk gesteld voor schade die Marcel Bos in 2012 opliep na een ongelukkige duik vanaf de Nijdam in het Hoornsemeer. Bos, destijds 19, liep daarbij een hoge dwarslaesie op.

Het Meerschap heeft de aansprakelijkheid nooit willen erkennen. Namens Bos heeft mr. Arvin Kolder, huisadvocaat van Pals letselschade uit Emmen de juridische strijd gevoerd.

Aansprakelijk

Aan die strijd van vier jaar is deze week een einde gekomen. De rechter in Groningen oordeelde dat het Meerschap aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade van Bos, die als gevolg van de duik blijvend invalide is. Nu moet er nog gesproken worden over de hoogte van de schadevergoeding. Gezien de blijvende schade die Bos heeft opgelopen, gaat het volgens Kolder om een vergoeding in de hoogste categorie. ,,Het gaat om een substantieel bedrag”, is alles wat Kolder hier over wil zeggen.

Bos wil zelf nog niets zeggen. Hij kampt met een broze gezondheid en is overdonderd door de aandacht voor de uitspraak. Via zijn advocaat laat hij weten blij te zijn met het resultaat van de juridische strijd met het Meerschap. ,,Marcel is opgelucht en blij en hij hoopt dat anderen deze situatie niet overkomt”, aldus Kolder.

Namens het dagelijks bestuur van het Meerschap Paterswolde zegt Joost van Keulen, die ook wethouder van Groningen is, dat de uitspraak nog wordt bestudeerd. ,,Het is nog te vroeg om inhoudelijk te reageren.” Er wordt nog advies ingewonnen waarna het bestuur de kwestie volgende week bespreekt. ,,Het is een buitengewoon trieste zaak. Dit moet netjes worden opgelost.” Het Meerschap is overigens verzekerd tegen dit soort aansprakelijkheidskwesties.

Op 25 mei 2012 bezocht Bos met enkele vrienden de Hoornse Plas. Ze namen een duik van de Nijdam in het Hoornsemeer. Bos liep daarbij een hoge dwarslaesie op.

Bord

Bos heeft het Meerschap verweten dat er onvoldoende gedaan is om bezoekers te waarschuwen voor het ondiepe water langs de Nijdam, die de Hoornse Plas scheidt van het Hoornsemeer. Volgens Bos had er op zijn minst een bord moeten staan.

De rechter is in het verhaal van Bos meegegaan. Zonder waarschuwingsbord heeft het Meerschap een onveilige situatie laten voortbestaan waarbij kans bestond op ernstige ongelukken.

Kolder zegt dat het in het aansprakelijkheidrecht een glasheldere regel is dat een professionele organisatie als het Meerschap moet zorgen voor een veilige situatie voor de bezoekers. Volgens Kolder had het Meerschap kunnen weten dat bezoekers van het recreatiegebied een duik vanaf de Nijdam zouden kunnen nemen.

Rolstoelgebonden

Bos is door het incident rolstoelgebonden en is niet meer in staat te werken. Pals eist van het Meerschap een schadevergoeding voor het inkomstenverlies en smartengeld van Bos. Het Meerschap kan tegen de uitspraak van de rechtbank nog in beroep gaan.

.

Nieuws

Meest gelezen

menu