Meest bizarre KEI-week ooit bleek toch een warm welkom

De stad kijkt terug op de meest bizarre KEI-week ooit: geen drommen eerstejaars in de straten die met een voorzichtige glimlach aan hun grote avontuur beginnen. Wel een tsunami aan organisatorische hoofdbrekens voor het KEI-bestuur en studentenverenigingen en een onwerkelijke start van de aankomende studenten.

KEI-lopers brengen – op gepaste afstand – een bezoek aan hockeyclub GCHC.

KEI-lopers brengen – op gepaste afstand – een bezoek aan hockeyclub GCHC. Foto: Duncan Wijting

De student die op zijn cv bestuurslid tijdens KEI-week 2020 heeft staan, wacht een glorieuze toekomst. Bedrijven leggen rode lopers uit en onthalen de nieuwe werknemer met trompetgeschal en een nederige buiging. Zij weten: deze knaap/jongedame moeten we hebben. Want zelden werd er een zwaarder beroep gedaan op de geestelijke lenigheid en het improvisatievermogen van bestuursleden van zowel het KEI-bestuur, dat de introductie voor eerstejaars organiseert, als studentenverenigingen- en organisaties.

Kater groot bij studentenverenigingen: hard gewerkt aan plannen die alsnog worden afgeserveerd

De kater bij studentenverenigingen is groot. Plan na plan werd opgesteld en tot in de minuscuulste details uitgewerkt om de introductiekampen – waar de nieuwe leden kennismaken met de mores en de cultuur van de vereniging – op de rails te krijgen. De Veiligheidsregio – en ook de publieke opinie – keek over hun schouder meer dan aandachtig mee. Een vergeten flesje handgel, een centimeter minder dan 1,5 meter en het plan kon op een ‘njet’ rekenen. De besturen werkten tot in de late uurtjes stug door, belaagd door verwarrende en elkaar tegensprekende beleidsmaatregelen. En eindelijk, eindelijk lagen daar veilige, met inachtneming van 1,5 meter afstand en van looproutes voorziene plannen. De Veiligheidsregio keek toe en zag dat het goed was. De opluchting was groot: kwam er toch nog een introductie die de naam recht deed.

Geen met alcohol besproeide feestjes, maar Spa Rood en acht uur slaap

En toen kwam vorige week donderdag de persconferentie van premier Rutte. Bestuursleden zaten voorovergebogen voor het scherm en zetten het volume een tikkeltje hoger. Hij zei het echt: geen fysieke activiteiten tijdens de introductietijden van studentenverenigingen, geen ontgroeningen. Kortom: geen kamp. (Bijna) alles online. Was net alles goedgekeurd, gereserveerd, geregeld, afgestemd, uitgerekend, geïnventariseerd, gecheckt en uitputtend besproken. En nu?

Tja, enkele fysieke bijeenkomsten mochten nog wel, maar alleen indien ze informatief van aard zouden zijn, er geen alcohol werd geschonken en om 22.00 uur waren afgelopen. Dus voor de eerstejaars (en ouderejaars) geen met alcohol besproeide feestjes waarna ze door de gemeentelijk schoonmakers van de Grote Markt worden geveegd, maar Spa Rood en acht uur slaap.

Welkom eerstejaars

Toegegeven: ongetwijfeld werden er de afgelopen week in een studentenhuis tot ver na 22.00 uur bierflessen ontkurkt waarbij de anderhalvemeterregel wellicht geen dominerende rol speelde. En ja, KEI-studenten zochten elkaar niet louter online op. Maar al met al is het toch een povere vervanging van de introductietijd - die geen ontgroening mag heten - en de KEI-week die deze editie toch nog ruim drieduizend (gemiddeld is 5000) bezoekers kreeg.

Ook de eerstejaars krijgen behoorlijk wat te verwerken. Eindexamen zat er al niet in, een examenfeest was ook taboe en de KEI-week en de introductie waren - ondanks de herculische inspanningen - ook niet zoals ze zouden moeten zijn. En dan moet het eerste jaar met het hybride onderwijs, waarbij een niet onaanzienlijk deel van de lessen online via de laptop plaatsvindt, nog beginnen. Is dit nu het studentenleven? Maar toch, de eerste vriendschappen zijn gemaakt en de eerste glazen geheven. Groningen zei welgemeend ‘welkom’ tegen de eerstejaars. Met dank aan de besturen van de KEI en de verenigingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu