Meeste scholieren in Drenthe en Groningen kunnen weer gewoon naar school. Enkel schoolbestuur middelbaar onderwijs weigert deuren te openen

Ondanks ‘spanning’ onder docenten gaan de meeste middelbare scholen in Groningen en Drenthe maandag helemaal open. Een enkele schoolbestuurder weigert.

Onderwijsminister Arie Slob wil dat komende maandag alle middelbare scholen weer helemaal open gaan voor fysiek onderwijs.

Onderwijsminister Arie Slob wil dat komende maandag alle middelbare scholen weer helemaal open gaan voor fysiek onderwijs. Foto: Evert Elzinga

Dat hij drie van de zes locaties van het Dr. Nassau College vanaf maandag nog niet volledig heropent is geen burgerlijke ongehoorzaamheid, zegt bestuursvoorzitter Marcel Klaverkamp: ,,Het is bestuurlijke verantwoordelijkheid.” De drie locaties in Assen kunnen open, daar zijn de gebouwen ruim genoeg. Maar de vestigingen in Gieten, Norg en Beilen zijn volgens Klaverkamp zo krap dat hij de veiligheid van het personeel niet kan garanderen.

‘Volslagen onverantwoord’

Dat het kabinet middelbare scholen opdraagt om vanaf 7 juni weer volledig open te gaan met fysieke lessen zonder afstandsregels tussen leerlingen noemt de schoolbestuurder ,,een volslagen onverantwoord besluit”. ,,Het had gekund als docenten met voorrang waren gevaccineerd. Die keus is niet gemaakt, dus moet ik wel een streep trekken”, zegt Klaverkamp. Op sommige locaties van het Dr. Nassau College is nog maar tussen de 10 en 30 procent van het personeel gevaccineerd. ,,Je kunt je voorstellen dat de docenten opgelucht waren dat we als bestuur dit direct zo besloten hebben.”

Zolang de helft van de leraren en leerlingen twee keer per week een zelftest doet, is heropening volgens onderwijsminister Arie Slob verantwoord. ,,Voor de leraren durf ik wel in te staan, maar hoe kan ik garanderen dat zoveel leerlingen zichzelf zo vaak zullen testen?”, vraagt Klaverkamp zich af.

Bonden kritisch

Klaverkamp staat niet alleen. Ook de gezamenlijke onderwijsbonden zijn van mening dat een verplichte volledige heropening te vroeg komt. De bonden roepen schoolbesturen op die denken dat ze de veiligheid voor personeel niet kunnen garanderen een beroep te doen op de Arbowet.

Hier staat een meerderheid aan middelbare scholen tegenover die vanaf maandag wel weer helemaal open gaan. In veel gevallen zijn ze dat deze week ook al, zoals het Gomarus College (locaties in Assen, Groningen, Drachten en Leeuwarden). ,,Ik hoor ook wel dat er spanning zit bij sommige docenten”, zegt Gomarus-bestuurder Peter Holsappel (vmbo in Groningen). ,,Maar we hebben hier de ruimte om genoeg afstand tot de leerkrachten te houden en zo nodig werken we met spatschermen. De RIVM-voorschriften blijven gewoon geldig. We zijn eigenlijk heel blij dat we weer helemaal open kunnen.”

Docenten vinden het spannend

Ook voor RSG De Borgen (Leek, Roden en Grootegast) geldt dat er docenten zijn die het volgens een woordvoerder ,,spannend vinden” dat ze weer voor volle klassen moeten staat. ,,Maar het moet, dus we doen het.” Ook alle vestigingen van Openbaar Onderwijs Groningen zijn sinds woensdag (sommige al een paar dagen eerder) weer open voor fysiek onderwijs. Het is enerzijds heel fijn dat alle leerlingen weer komen, vindt de koepel, maar er is ook een deel van de medewerkers ,,dat begrijpelijkerwijs moeite heeft met de risico’s”.

Op het Dr. Nassau College gebeurt op de drie locaties die nog niet helemaal open gaan voor fysiek onderwijs vanaf maandag wel meer dan voorheen. ,,Meer mentorcontact en andere sociale activiteiten”, zegt bestuurder Klaverkamp. ,,Dat is wat de leerlingen gemist hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Onderwijs
menu