Meeste ziekenhuizen in Drenthe en Groningen verbieden eigen mondkapje 'om coronapaniek te voorkomen'

Mondkapjes, in het WZA zijn ze vanaf vrijdag verplicht. Foto: Shutterstock

In de meeste noordelijke ziekenhuizen mogen patiënten geen eigen mondkapje dragen. In het Martini Ziekenhuis in Groningen en de ziekenhuizen die vallen onder Treant in Emmen en Stadskanaal wordt patiënten bij binnenkomst aan de balie gevraagd het eigen mondkapje af te doen.

Volgens woordvoerster Hetty Casemier van Martini kunnen privé mondkapjes die mensen dragen, tot verwarring leiden. ,,Al gauw denkt iemand anders die een patiënt met een mondkapje ziet, dat hij of zij wellicht corona heeft. Die verwarring willen we niet. Daarom zeggen wij: patiënten zonder corona-gerelateerde klachten dragen bij ons geen mondkapje. Dat zorgt zo voor duidelijkheid.’’

Volgens Casemier schrijven de richtlijnen van het RIVM voor om privé mondkapjes niet toe te staan in ziekenhuizen. Een woordvoerster van het RIVM ontkent dat. Zij zegt: ,,De richtlijnen van het RIVM worden in alle ziekenhuizen in ons land nageleefd. Maar ziekenhuizen hebben de ruimte om daarnaast een eigen beleid te voeren. Het is goed recht van ziekenhuizen om privé mondkapjes niet toe te staan.

UMCG heeft geen problemen met eigen mondkapjes

Het UMCG heeft geen problemen met eigen mondkapjes. ,,Zo’n mondkapje is bedoeld om de omgeving te beschermen. Dat vinden wij prima’’, zegt woordvoerder Lex Kloosterman.

De ziekenhuizen in Emmen en Stadskanaal voeren dezelfde regel als in Martini. ,,Als je voor het overige gezond bent , is zo’n mondkapje niet nodig", meent woordvoerder Lars Wormgoor van Treant. ,,Als een mondkapje om medische redenen wel nodig is, krijgen patiënten er eentje van het ziekenhuis wordt verstrekt. Dat is omdat met privé mondkapjes niet altijd even even hygiënisch omgesprongen. Alleen al om het personeel te beschermen, worden de mondkapjes die patiënten hier dragen, door het ziekenhuis verstrekt.’’

Ook in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen mogen eigen mondkapjes niet. De mondkapjes die door patiënten worden gedragen, worden door het ziekenhuis verstrekt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu