Meester Patrick en het wilde plan dat steeds verder uit de hand loopt

Leerkracht Patrick Trentelman temidden van de leerlingen van zijn plusklas van de Oosterhoogebrugschool. Foto’s Geert Job Sevink

Meester Patrick Trentelman van de Oosterhoogebrugschool leerde de kinderen in zijn klas programmeren. Het werd een succes. En hoe. Woensdag lanceert hij de tweede versie van Spacetime, de app waarmee hij de wereld wil veroveren.

Je kunt kinderen wel over de Slag bij Nieuwpoort vertellen, zegt Patrick Trentelman, maar het is lastig hun aandacht vast te houden. Zo’n veldslag, ruim vier eeuwen geleden, in een oorlog die we allang niet meer herdenken.

Er is iets dat beter werkt, weet Trentelman, oftewel meester Patrick. De wereld van dichtbij, die de kinderen goed kennen. Neem de Oosterhoogebrugschool, de Groningse openbare basisschool waar hij meester is. Er loopt een kanaal vlak langs de school. Daar kun je prachtige verhalen over vertellen. „Waar voert het water naar toe? En vroeger voer er een trekschuit, dat herinneren de oma’s van de kinderen zich nog wel.”

Het idee van meester Patrick: laat kinderen hun eigen omgeving verkennen, de lokale geschiedenis uitpluizen, en stop al die informatie in een app die iedereen op zijn telefoon kan gebruiken. Hoe meer scholen meedoen, hoe meer verhalen de app bevat. Als de Groningse kinderen op kamp gaan naar, zeg, Ameland, ligt daar met een beetje geluk een schat aan regionaal lesmateriaal op hen te wachten.

Wild plan: leren programmeren

Het wilde plan waarmee meester Patrick deze week de wereld bestormt, begon een jaar of drie geleden toen hij besloot de kinderen van de Oosterhoogebrugschool te leren programmeren. De kinderen maakten een game als digitale kerstkaart. Trentelman was verrast door het resultaat. Een themaweek volgde, waar hij zelfs de kleuters de eerste stappen van programmeren leerde.

In de anderhalf jaar die volgden bouwden de schoolkinderen Spacetime, een app waarmee berichten naar de toekomst kunnen worden gestuurd. New Nexus, een IT-bedrijf uit Tynaarlo, zag wel wat in die enthousiaste kinderen en met hun minstens zo enthousiaste leerkracht.

Dankzij de Drentse programmeurs groeide Spacetime uit tot een echte app die daadwerkelijk kon worden gedownload. Kinderen hielpen met programmeren, bedachten PR-plannen en sociale media-strategieën en bogen zich over ontwerpen en begrotingen. Vorig najaar werd de eerste versie van de app gelanceerd.

Meester Patrick heeft nog wildere plannen

Het was gaaf, die lancering, maar meester Patrick was nog niet tevreden.

In zijn hoofd groeiden de mogelijkheden van de app. Wat als niet alleen scholen informatie zouden toevoegen maar ook, bijvoorbeeld, musea, erfgoedclubs of dierentuinen? Kan Spacetime misschien uitgroeien tot een veelgebruikt platform waar mensen allerlei informatie kunnen vinden over de plek waar ze zijn? Cursussen in het buurthuis? Eenzame ouderen die schoolkinderen mooi met hun spreekbeurt zouden kunnen helpen? Zijn ideeën zijn eindeloos.

Tuurlijk, wat Spacetime kan, is niet uniek. Er bestaan allerlei apps die berichten aan locaties koppelen. Maar meester Patrick is ambitieus. Al die losse apps, dat schiet niet op. „Veel mensen hebben helemaal geen zin om tig apps op hun telefoon te downloaden.”

Droom I en droom II

Zijn droom: een tweede versie van Spacetime met berichten van allerlei clubs en mensen samen. Gebruikers kunnen kiezen wat ze willen zien. Houden ze van geschiedenis? Dan kiezen ze bijvoorbeeld voor de verhalen van het Drents Archief. Ook festivals en evenementen kunnen tijdelijk virtuele berichten ophangen. De KEI-week of Eurosonic, om er maar eens twee te noemen, zouden van alles met Spacetime kunnen doen, somt meester Patrick op. Net als zijn ideeën zijn de mogelijkheden eindeloos.

Zijn droom deel twee: Spacetime als internationaal netwerk dat over heel de wereld door schoolkinderen en cultuurorganisaties wordt gevuld. Ambitieus? Jazeker. Meester Patrick zou meester Patrick niet zijn als hij er niet vol in zou duiken, net als hij drie jaar terug deed met die eerste programmeerlessen op de Oosterhoogebrugschool. En opnieuw boekt hij succes. Met grote jongens als Unesco, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Rijksuniversiteit Groningen is hij in gesprek over deelname aan de app. Als het een beetje meezit, haken zij aan.

Gaat het lukken? Is Spacetime straks een enorm platform vol virtuele en interactieve informatie?

Wie weet. Zoals altijd met grote dromen en wilde plannen kan er van alles misgaan. Maar het begin staat. Woensdag lanceert hij de Spacetime Layers, de tweede versie van de app die opnieuw is gebouwd met hulp van New Nexus uit Tynaarlo, op het Groninger inspiratiefestival Let’s Gro.

Wie de app woensdag downloadt, vindt onder meer een interactieve stadswandeling door Assen van het Drents Archief, berichten van Geopark De Hondsrug en van het Noorderpoort college. Noordhoff Uitgevers staat klaar om de app te koppelen aan hun methode voor wereldoriëntatie.

Gamification werkt

Leren interessanter maken door er spelelementen aan toe te voegen, daar is Trentelman dol op. Oftewel: gamification. Neem de populariteit van Pokémon Go, het spel met virtuele wezentjes dat kinderen massaal de straat op weet te krijgen. Als je dat spel speelt op je telefoon, zie je bovenop de echte wereld een extra laag vol vrolijke en enge monstertjes die je kunt vangen.

„Zoiets gaan we doen bij Burgers’ Zoo”, vertelt Trentelman. De Arnhemse dierentuin had wel zin in een spannender manier om kinderen door het park te leiden. „Met Spacetime is de kans een stuk kleiner dat jongeren in de dierentuin maar wat rondhangen.”

Spacetime gaat dat veranderen, aldus de meester. „Straks kunnen bezoekers een puzzeltocht doen met interactieve opdrachten. Ze krijgen allerlei taken, moeten bijvoorbeeld foto’s maken of informatie zoeken om door te kunnen.”

Kortom, het gaat goed met dat wilde plan van meester Patrick. Nog maar twee dagen per week staat hij voor de klas, de rest van de dagen werkt hij aan de app. Mist hij het lesgeven? „Nou, Spacetime is zo’n avontuur, dat doe ik met plezier”, zegt hij. Maar, voegt hij eraan toe. „Ook lesgeven doe ik met liefde, ik ben blij dat ik die twee dagen nog heb.”

Nieuws

Meest gelezen

menu