Meevaller voor 1000 huurders Westerkwartier

Meevaller voor 1000 huurders Westerkwartier

Wold&Waard verhuurt 5000 woningen in het Westerkwartier. Ruim duizend huurders hoeven voortaan minder huur te betalen. Voor hen komt de meevaller neer op gemiddeld 30 euro per maand. De huurverlaging geldt met name voor huurders die relatief kort bij Wold&Waard huren.

De maatregel betekent voor de corporatie dat zij jaarlijks rond de 400.000 euro aan inkomsten misloopt. Directeur Janneke Klijn (foto) van Wold&Waard noemt de huurverlaging in de corporatiewereld nogal bijzonder. ,,Zolang ik in deze branche actief ben, maakte ik niet mee dat huren van lopende contracten zijn verlaagd.''

Gewijzigde regelgeving en zorg voor betaalbaarheid waren reden voor Wold&Waard het eigen huurbeleid tegen het licht te houden. Net als de meeste corporaties werkt Wold&Waard met huurprijzen die onder het maximaal toegestane tarief liggen. Volgens Klijn liggen de streefhuren bij haar organisatie op bijna 70 procent van het maximaal redelijke. Op basis van de nieuwe wettelijke richtlijnen concludeerde de corporatie dat de tarieven van nieuw te verhuren huizen kunnen worden verlaagd.

Om de ‘nieuwe' huren niet al te zeer uit de pas te laten lopen met de prijzen die zittende huurders moeten betalen, acht Wold&Waard het redelijk dat ook een deel van de zittende huurders minder hoeft te betalen. Volgens Klijn is hiertoe overgegaan nadat hierop door Huurdersplatform Westerkwartier, die belangen van huurders behartigt, was aangedrongen. Het voordeel betreft huurders met een maandhuur die hoger is dan de nieuw berekende streefhuur. De circa 4000 huurders die onder de nieuwe streefhuur zitten, blijven dezelfde huurprijs betalen.

Wold&Waard meldt verder nog dat de leeftijdsgrens voor seniorenwoningen wordt verhoogd van 55 naar 60 jaar. Omdat de huishoudens ook in het Westerkwartier steeds kleiner worden, komen voortaan ook alleenstaanden en kleine huishoudens in aanmerking voor een gezinswoning.

Nieuws

Meest gelezen

menu