Megadeal: Truckbouwer Holthausen in Winschoten gaat 1500 vrachtwagens op waterstof bouwen voor gebruik in Nieuw-Zeeland

Zo moeten de trucks eruit gaan zien. Foto: Hyzon

Het bedrijf Holthausen uit Hoogezand dat samenwerkt met het Amerikaanse Hyzon Motors heeft een mega-order binnengesleept. In de fabriek in Winschoten gaat de truckbouwer 1500 op groene waterstof aangedreven vrachtwagens bouwen om ze vervolgens te verschepen naar Nieuw-Zeeland.

Dat meldt Hyzon op de eigen website. De order komt van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Hiringa Energy.

Het bedrijf meldt dat de eerste vrachtwagens eind 2021 klaar zijn. In 2026 moeten er 1500 van de trucks rondrijden in Nieuw-Zeeland.

De overeenkomst is de eerste grote order voor de fabriek in Winschoten. De samenwerking werd eind vorig jaar aangekondigd. De fabriek moet in eerste instantie 500 vrachtwagens per jaar maken. De productie wordt opgeschroefd naar jaarlijks uiteindelijk 2000 trucks.

Het bedrijf Hyzon gaat ervoor zorgen dat er een netwerk in Nieuw-Zeeland komt waar de vrachtwagens de groene waterstof kunnen tanken.

Waterstof gemaakt uit stroom van zonne- en windenergie

Groene waterstof is waterstof die is gemaakt van stoom uit wind- en zonne-energie. Bij de productie ervan komt geen CO2 vrij. De ondernemingen Holthausen en Hyzon vormen samen een joint venture: Hyzon Motors Europe BV.

Directeur Craig Knight van Hyzon Motors zegt dat de plannen ervoor moeten zorgen dat Nieuw-Zeeland wereldleider wordt op het gebied van emissievrij transporteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu