Megatransport in Hoogkerk: Deze transformator weegt net zoveel als een volle jumbojet

Een reusachtige transformator is woensdagavond naar het hoogspanningsstation Vierverlaten bij Hoogkerk gereden. Het gevaarte weeg 335 ton, dat is ongeveer net zoveel als een volle Boeing 747.

De transformator is per schip aangevoerd vanuit Nijmegen, maar de laatste twee kilometer moet over de weg. Een vrachtauto met tientallen wielen reed het huizenhoge apparaat naar zijn eindbestemming.

Netbeheerder TenneT werkt aan 380 kV hoogspanningsleiding tussen de Eemshaven en Vierverlaten. De spanning is hoger dan die van het bestaande 220 kV netwerk. De transformatoren, zes stuks in totaal, zorgen ervoor dat de verschillende netwerken aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

„Vergelijk het met de adapter van je mobiele telefoon”, vertelt projectleider Gerrit Boudewijn van TenneT. „Die stop je in het stopcontact en de 230 volt wordt omgezet in 5 volt. Dat gebeurt hier ook.” Alleen dan in het groot. Als het nieuwe hoogspanningsstation klaar is, dan is Vierverlaten één van de grootste hoogspanningsstations van Nederland.

Nieuws

Meest gelezen

menu