Melding voor buurt bij groots bouwplan

‘Geen studio's in tuin'

Bewoners van het Pythagorascomplex in de Plantsoenbuurt moeten zich er hoogstwaarschijnlijk bij neerleggen dat hun binnentuin wordt omgetoverd tot appartementencomplex.

Bewoners van het Pythagorascomplex in de Plantsoenbuurt moeten zich er hoogstwaarschijnlijk bij neerleggen dat hun binnentuin wordt omgetoverd tot appartementencomplex.

Tuin

,,Dit plan gaat ten koste van privacy, leefbaarheid, licht en woongenot''

In de tuin achter pakweg honderd woningen komt een complex van zes meter hoog met veertien appartementen, verdeeld over twee bouwlagen. ,,Daardoor heb ik straks geen uitzicht meer. Dit plan gaat ten koste van privacy, leefbaarheid, licht en woongenot'', zegt bewoner Jacob Kostwinner.

De buurt werd verrast door de plannen en kon er weinig meer aan doen. Dat moet anders, vinden Groninger raadsleden. De bouwplannen werden gisteren besproken in het stadhuis bij een raadscommissie.

Achteraf

Inwoners moeten er nu zelf achter zien te komen dat er bouwplannen in de buurt zijn. Het zou volgens de raad beter zijn als de info op mensen afkomt via bijvoorbeeld een alert van een app. ,,Daar werken we aan'', zegt wethouder Roeland van der Schaaf. ,,De app zit in de testfase. We hopen dat hij begin februari af is.''

Veel raadsleden hebben afgelopen zomer gezien wat de gevolgen zijn bij het Pythagorascomplex. Bewoners zetten toen met palen en netten uit hoe het eruit komt te zien in de binnentuin. ,,Daar zijn we van geschrokken'', zegt Mechteld van Duin van de SP.

Eisen

,,We kunnen niet anders dan gewoon vergunnen''

Vrijwel de volledige raad is het erover eens dat niemand zit te wachten op dit soort bouw. Toch is er weinig aan te doen. De gemeente Groningen wil, als het even kan, geen binnentuinen meer volbouwen, maar probleem is hier dat het stuk grond al in handen is van een ontwikkelaar. De plannen voldoen bovendien aan alle eisen. ,,We kunnen niet anders dan gewoon vergunnen'', zegt wethouder Van der Schaaf.

De projectontwikkelaar en de bewoners gaan nog wel in gesprek over de mogelijkheden. De ontwikkelaar is best bereid het plan aan te passen, maar hij wil hoe dan ook de opbrengst van veertien huurappartementen. Bouwen over één laag zou kunnen, maar maximaal met tien appartementen. Het verschil aan huuropbrengst zouden de omwonenden kunnen bijleggen. ,,Maar dan zou het om meer dan een ton gaan. Dat is niet te doen'', zegt bewoner Willem-Jan Vriend. Volgens de architect worden het nette appartementen met een minimale oppervlakte van dertig vierkante meter. ,,Geen studentenwoningen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu