Melissa van Hoorn nieuwe gedeputeerde voor GroenLinks in Groningen

Melissa van Hoorn: kandidaat-opvolger van GroenLinks-gedeputeerde Nienke Homan.

De GroenLinks-fractie in de Groninger Staten draagt Melissa van Hoorn voor als nieuwe gedeputeerde. In die functie is zij de opvolger van Nienke Homan die in december vertrok.

Van Hoorn (42) zit sinds de verkiezingen van 2019 namens namens GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen en was in de periode daarvoor lid van de steunfractie. Binnen de fractie fungeerde zij als vicefractievoorzitter en was zij woordvoerder op onder andere de dossiers klimaatadaptatie, zoutwinning, Ring Zuid en diversiteit en inclusie.

Achtergrond als milieukundige bij waterschap en milieudienst Drenthe

Als beoogd opvolgster van Homan neemt Van Hoorn ook haar portefeuille over: energietransitie, klimaatadaptatie, watermanagement en het Nationaal Programma Groningen. ‘Cruciale en toekomstgerichte onderwerpen’ aldus GroenLinks Groningen, waarvoor zij volgens de fractie bij uitstek geschikt ‘vanuit haar achtergrond als milieukundige en leidinggevende bij onder meer het Waterschap Noorderzijlvest en de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe’.

Installatie mogelijk nog deze maand

De nieuwe gedeputeerde wordt mogelijk nog deze maand geïnstalleerd in een ingelaste Statenvergadering, eind januari, of anders in de eerste regulier geplande Statenvergadering op 2 februari. Die planning is ook nog afhankelijk van de opvolging van ChristenUnie-gedeputeerde Henk Staghouwer die aantreedt als minister van landbouw in het nieuwe kabinet. Zijn partij zoekt inmiddels een opvolger.

GroenLinks: ‘Krachtige politica en verbindende persoon’

GroenLinks-fractievoorzitter Hendri Meendering in de Groninger Staten kwalificeert Van Hoorn als een ‘inhoudelijk krachtige politica en een warme, verbindende persoon’.

,,Die kwaliteiten maken haar in onze ogen geschikt om de provincie gereed te maken voor een groene toekomst. Als fractie hebben we er alle vertrouwen in dat Melissa gaat slagen in haar missie en zal bijdragen aan een duurzamer, socialer en inclusiever Groningen.’’

Van Nederlands-Kongolese origine, opgegroeid in het Noorden

Van Hoorn is van gemengd Nederlands-Kongolese origine, opgegroeid in Noord-Nederland, schrijft zij op de website van de GroenLinks-Statenfractie. Ze bracht haar jeugd grotendeels door in natuurgebied de Onlanden, oostelijk van Groningen en woont tegenwoordig ‘met veel plezier’ met haar gezin in de Stad.

De beoogd gedeputeerde is opgetogen dat ze door haar fractie is voorgedragen voor de functie. ,,Ik wil waardig voortzetten. wat Nienke Homan de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Vooral in de energietransitie heeft zij heel veel werk gestoken, maar ook wat betreft de klimaatadaptatie hoop ik een mooie vliegende start te maken.’’

Zowel bij het waterschap Noorderzijl als bij Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe, waar zij nu nog werkzaam is als teamleider en lid van het managementteam, was ze actief op beide terreinen. ,,Dat is ook de reden waarom het zo goed op elkaar past.’’

Nieuws

menu