'Meneer Meijers bankje' op begraafplaats Noord in Stadskanaal wordt vrijdag onthuld

Initiatiefnemers Jessica Klok (links) en Carla Scheepstra verzamelden afgelopen winter handtekekeningen voor behoud van het bankje van Lucas Meijer. Foto: Huisman Media

Het bankje van Lucas Meijer (88) op de begraafplaats in Stadskanaal wordt komende vrijdag onthuld. Eind goed al goed na een zaak die afgelopen winter niet alleen in Stadskanaal de gemoederen bezig hield.

Begin dit jaar werd er actie gevoerd om de bank, die de familie Meijer bij het graf van hun overleden (groot)moeder had geplaatst, te behouden. De familieleden hadden het op de gemeentelijke begraafplaats gezet, zodat de weduwnaar Meijer - die niet meer zo goed ter been is - rustig bij het graf van zijn echtgenote kon zitten.

Omdat het bankje geen gemeente-eigendom was, moest het weg, maar daartegen kwamen burgers en politiek in opstand. Hun actie haalde zelfs de landelijke media. Een petitie voor behoud van het bankje leverde meer dan 25.000 handtekeningen op. De stadsdichter van Gouda, Pieter Stroop van Renen, begon een actie met andere stadsdichters en maakte samen met hen een dichtbundel die aan de verantwoordelijke wethouder in Stadskanaal werd aangeboden.

Symbool van rouw, trouw, naastenliefde en respect

Eind januari werd er een oplossing gevonden die alle partijen tot tevredenheid stemde. Het bankje mag op het pad blijven staan, zolang Meijer leeft. Daarna wordt het op een andere locatie op de begraafplaats geplaatst voor algemeen gebruik.

Ook werd afgesproken dat het gedicht van Stroop van Renen op het bankje zou worden gezet. Het wordt zo een symbool van rouw, trouw, naastenliefde en respect voor hen die er waren en onderling respect voor hen die er zijn, zo luidt de officiële persverklaring. Het gedicht is al in juli in het hout gegraveerd.

Komende vrijdag wordt de gegraveerde bank in het bijzijn van de familie Meijer en de stadsdichters door wethouder Lian Veenstra onthuld. Iedereen kan via een QR code bij het bankje de gedichtenbundel lezen.

Meijer zal zelf waarschijnlijk niet vaak meer op het bankje zitten. Hij zit inmiddels permanent in een rolstoel en kan het graf van zijn vrouw daardoor niet meer zelfstandig bezoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu