Menkemaborg Uithuizen drie maanden dicht om aardbevingsschade te herstellen

In de Menkemaborg moet alles aan de kant om aardbevingsschade te kunnen repareren. Foto: Otto Kalkoven

De Menkemaborg in Uithuizen is drie maanden dicht om aardbevingsschade te herstellen. Paaszondag gaat de populaire borg dan weer open voor het publiek.

Het fotogenieke ‘kasteelmuseum’, een volledig ingericht, 600 jaar oud huis dat leven en wonen op een Groninger borg in de achttiende eeuw laat zien, is gesloten om aardbevingsschade te kunnen herstellen. De schade bedraagt maximaal 100.000 euro.

Fraeylemaborg

Ook de borg Verhildersum in Leens en de Fraeylemaborg in Slochteren kampen met aardbevingsschade als gevolg van gaswinning. De Fraeylemaborg was in 2017 de eerste drie maanden gesloten om soortgelijke schade te herstellen. De Menkemaborg is sowieso altijd de eerste twee maanden van het jaar dicht. Daar komt nu een maand bij en de borg gaat, zo is de planning, op paaszondag 1 april 2018 weer open.

Alvorens met reparaties, hoofdzakelijk het herstellen van scheuren en scheurtjes, wordt begonnen, worden honderden museumstukken ingepakt en aan de kant gezet.

Scheuren

In januari en februari worden scheuren in de gang, de kamers boven en op de zolders gedicht. Na een laatste bouwkundige controle volgt in maart een grote schoonmaak en worden de kamers door de medewerkers weer ingericht voor het nieuwe seizoen. De borg ingrijpend bouwkundig versterken zou niet dringend noodzakelijk zijn.

Behalve de borg is het naastgelegen restaurant ’t Schathoes van de Menkemaborg is ook een maand langer gesloten in verband met reparaties en gaat 3 maart weer open.

Nieuwe verlichting

In maart wordt ook nieuwe verlichting in de borg aangebracht. De vertrekken worden zodanig verlicht dat het daglicht lijkt. De verlichting is geschonken door de eigenaar van de borg, het Groninger Museum, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan als museum in 2017.

In navolging daarvan is het thema op de Menkemaborg voor 2018 verlichting in de achttiende eeuw in vergelijking tot heden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu