Mensensmokkel is nog lonend

Justitie heeft de strijd tegen mensensmokkel opgevoerd, maar het zijn vooral de kleine jongens die worden opgepakt.

Justitie heeft de strijd tegen mensensmokkel opgevoerd, maar het zijn vooral de kleine jongens die worden opgepakt.

Bij aanmeldcentrum Ter Apel in Groningen kennen ze het beeld: geblindeerde bestelbusjes die in de buurt van het asielcentrum stoppen, chauffeurs die snel de deuren opendoen, een groep vluchtelingen eruit zetten en rap weer wegrijden.

Voor de rechter
Zo handelden ook twee Syriërs die morgen in Zwolle voor de rechter komen voor de smokkel van zeventien landgenoten naar Nederland. De in Syrië geboren mannen uit Zaandam en Leeuwarden zouden tussen begin 2013 en halverwege 2015 zeker zeventien landgenoten tegen betaling van Italië naar Nederland hebben gesmokkeld.

De contacten werden via de telefoon gelegd. Daarna huurden de twee busjes, reden naar Italië, pikten de Syrische vluchtelingen op, reden via Frankrijk en België weer terug en zetten ze af bij Ter Apel, de plek waar elke vluchteling in Nederland asiel moet aanvragen.

Afgelopen week eiste justitie 16 maanden cel tegen twee Russen. Zij werden in oktober aangehouden op de A1 bij de Duitse grens: ze hadden drie mannen en een vrouw uit Syrië in de auto die per persoon 650 euro hadden betaald voor de autorit van Oostenrijk naar Nederland. ,,Aan de illegale reis van migranten in de EU wordt veel geld verdiend. Mensensmokkelaars opereren dikwijls in internationale, criminele samenwerkingsverbanden. Met hun activiteiten zetten zij levens op het spel”, stelde justitie.

Meer controles
Dat de Russen en de Syriërs werden gesnapt op de A1 is niet toevallig. De marechaussee voerde half september haar controles op aan de grens onder andere bij de grensovergang bij De Lutte. In november meldde staatssecretaris Dijkhoff dat de opvoering had geleid tot 41 (extra) arrestaties van vermoede smokkelaars. De teller voor het hele jaar stond afgelopen najaar volgens de marechaussee op 220 verdachte zaken. In heel 2014 kwamen er 116 verdachten van mensensmokkel voor de rechter, blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

Maar het gaat vaak om de kleine jongens, stelt Mirjam van Reisen, hoogleraar Internationale verantwoordelijkheid aan de universiteit in Tilburg. Zij heeft zich gespecialiseerd in mensensmokkel. ,,Het beleid is versnipperd, de Europese en internationale coördinatie ontbreekt, waardoor de focus op de grote vissen uitblijft”, stelt zij. ,,Die houden zich op veilige afstand en kunnen via de nieuwe communicatiemiddelen prima hun zaken van afstand organiseren. Nederland moet de focus verleggen van de grenzen en het binnenland en zich toeleggen op het opzetten van een effectieve samenwerking in Europa en daarbuiten."

Meer onderzoek
Het kabinet kondigde eind vorig jaar aan dat een gemeenschappelijk team van het Openbaar Ministerie, de politie en de Koninklijke Marechaussee zich gaat bezighouden met grootschalige, internationale onderzoeken naar mensensmokkel. Ook gaan de straffen voor mensensmokkel omhoog.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu