Menzis 'bezorgd' over veranderplan Ambulancezorg Groningen en gaat in gesprek met raad van toezicht

Het kantoor van Menzis in Groningen. Foto: corn sparidaens
Menzis heeft de afgelopen maanden intensief contact gehad met Ambulancezorg Groningen. De organisatie verkeert in zwaar weer, getuige het rapport van Het Zuiderlicht en het veranderrapport dat interim-bestuurder Jack Thiadens liet opstellen. Uit de onderzoeken komt naar voren dat er sprake is van een verziekte cultuur en mindere prestaties bij de ambulancedienst. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben hun toezicht opgeschroefd.
Verrast door vertrek bestuurder
Toen de rapporten klaar waren, bracht Ambulancezorg Groningen Menzis beide keren van de inhoud op de hoogte. Dat gold niet voor de exit van interim-bestuurder Thiadens, van wie dinsdag afscheid werd genomen omdat de raad van toezicht van Ambulancezorg Groningen hem niet de juiste persoon vindt om het ‘veranderproces’ mee in te gaan. ,,Zijn vertrek heeft ons verrast”, zegt Menzis-woordvoerder Marike Wijnberg. ,,Ook dat we er niet over zijn geïnformeerd en het uit de media moesten vernemen.”
In de rapporten wordt gesproken van grensoverschrijdend gedrag, verziekte verhoudingen en een steeds minder goed presterende ambulancedienst. ,,We zijn geschrokken van de inhoud”, zegt Wijnberg. ,,Het is erg verdrietig voor de medewerkers.” In het veranderplan dat Thiadens vorige week presenteerde, staat ook de route beschreven hoe de organisatie de komende tijd weer gezond kan worden. ,,Het veranderplan gaf ons vertrouwen”, zegt Wijnberg. Nu de interim-bestuurder weg is, leidt dat bij de zorgverzekeraar tot ,,zorg over de voortgang van het veranderproces”.
Zorg voor patiënten
Menzis gaat met de raad van toezicht van Ambulancezorg Groningen in gesprek over de ontstane situatie. ‘Onze zorg gaat uit naar de medewerkers en de voortgang van het veranderproces. Onze verantwoordelijkheid is dat de patiëntenzorg niet in gevaar komt’, aldus de verzekeraar in een schriftelijke verklaring.