Menzis en Groningse gemeenten komen met leefstijlprogramma dat inwoners gezonder moet maken

Foto: Pixabay.

Menzis en alle Groningse gemeenten werken samen om te zorgen dat inwoners gezonder leven en meer gaan bewegen. Inwoners die bijvoorbeeld kampen met overgewicht kunnen gebruikmaken van het programma de Gecombineerde Leefstijl Interventie.

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een tweejarige interventie voor mensen met overgewicht. Inwoners kunnen via de huisarts, medisch specialist- of bedrijfsarts een verwijzing krijgen voor een leefstijlcoach.

Overgewicht een voorwaarde

De GLI is een tweejarig intensief traject. Mensen die willen deelnemen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, schrijft Menzis.

‘Overgewicht is daarvan de belangrijkste. Een huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts kan een patiënt doorverwijzen naar een leefstijlcoach in de buurt die de GLI uitvoert. De deelnemer wordt gedurende twee jaar begeleid door een leefstijlcoach en afhankelijk van het programma ook door een fysiotherapeut en diëtist. Sinds 2019 is de GLI opgenomen in de basisverzekering. Het eigen risico wordt niet aangesproken.’

In alle gemeenten

De GLI is in alle Groninger gemeenten beschikbaar. Buurtsportcoaches of beweegcoaches spelen een belangrijke rol in het programma.

‘In onder meer Westerkwartier, Het Hogeland, Westerwolde, Midden Groningen, Appingedam, Stadskanaal, Veendam en Pekela zijn buurtsportcaoches of beweegcoaches gestart met verschillende beweegactiviteiten of georganiseerde wandelgroepen. Ook in de andere gemeenten zijn vergelijkbare initiatieven en zijn we samen met de gemeente aan het kijken hoe we de inwoners een passend sportaanbod kunnen bieden.”

Landelijke cijfers en een stijgende lijn

Het aantal deelnemers is de afgelopen zeven maanden verdubbeld van 8.646 (peildatum 31 augustus 2020, cijfers RIVM) naar 17.890 deelnemers (peildatum 31 maart 2021, cijfers RIVM). In de provincie Groningen doen nu zo’n 400 deelnemers mee. ‘Door de corona maatregelen waren deelnemers wat terughoudend, maar de toeloop wordt steeds groter.’

Nieuws

menu